Uusi Suomi 8.8.2013 16:53 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Työn ja pääoman ristiriita voi hyvin

Pekka Pihlanto

Vasemmiston vanha keppihevonen on ollut työn ja pääoman ristiriita. Sosialistien ratkaisuyritys ongelmaan epäonnistui surkeasti, mutta ristiriita on edelleen olemassa ja se on viime aikoina entisestään kärjistynyt.

Globaali markkinatalous ja erityisesti sen finanssisektori ovat ottaneet selkävoiton palkkatyöstä. Tämä näkyy myös meidän taloudessamme. Pääomaa on pitkään verotettu kevyemmin kuin työtä, huipentumana taannoinen yhteisöveron alennus. Paljolti finanssisektorin kriisiyttämän valtiontalouden paikkaamiseksi vaaditaan nyt maltillisia palkankorotuksia tai peräti nollalinjaa.

Työ on siten altavastaajana. Myönnytykset pääomalta torjutaan esittämällä, että jos pääoman käytön edellytyksiä tiukennetaan, työntekijät kärsivät työttömyyden ja yritysten heikentyneen palkanmaksukyvyn muodossa. Tässä on tiettyä perääkin, mutta jokin kriittinen raja lienee jo lähellä tai ylitettykin.

Pääoman voittokulku näkyy valtioiden otteen kirpoamiseen pääoman sääntelystä. Valtiot eivät voi enää juurikaan hillitä pääomamarkkinoiden ylilyöntejä, kun globaalin talouden "lait" ohjailevat pääomanliikkeitä.

Eräs esimerkki pääoman yliotteesta on finanssi- ja velkakriisien hoito. Kriisien hoitokustannukset on pyritty sälyttämään veronmaksajille ja näin pääosin palkkatyön kontolle. Samalla on pelastettu pankkeja ja siten pääomaa.

Suomen poliittisessa elämässä tämä kehityslinja on näkynyt vasemmiston kuihtumisena. Monet äänestäjät näyttävät tulkinneen tilanteen niin, että vasemmisto, erityisesti sosialidemokraatit, on hylännyt tärkeimmän kohderyhmänsä työväestön ja tehnyt liikaa myönnytyksiä pääomalle. Tämä on avannut uusia mahdollisuuksia nykyisille oppositiopuolueille.

Vasemmistossa lienee uskottu, että pääoman tukeminen esimerkiksi verohelpotuksin tuo lopulta etuja myös työntekijöille. Edut eivät kuitenkaan siirry automaattisesti, varsinkaan kun palkansaajia puolustamassa ei ole enää vahvoja poliittisia voimia. Kokoomuksen julistautuminen työväenpuolueeksi oli loistava taktinen veto, mutta valitettavasti ainoastaan sitä. Kaikki puolueet väittävät olevansa palkkatyön asialla, mutta käytännössä hyvin harva.

Vaikka asetelma työn ja pääoman välillä on näin epätasainen, pitäisi löytää keinoja, joilla myös pääoma saataisiin osallistumaan nykyistä paremmin lamatalkoisiin. Se takaisi jatkossakin yhteiskuntarauhan, jonka järkkyminen koituisi niin työn kuin pääomankin vahingoksi.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20130809 (20130809) o Kotisivu o Webmaster