Rannikkoseutu 27.8.2013

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Ei enää veneellä Velkuan Palvaan

Enää ei veneilijöillä ole asiaa Naantalissa sijaitsevalle Palvan saarelle. Maaoikeus hyväksyi yksityisen maanomistajan valituksen, jolla torjuttiin Velkuan Palvan yksityisen tien tiekunnalle vahvistettu käyttöoikeus Palvan Kirkkolahdessa sijaitsevaan entiseen yhteysaluslaituriin. Tämän jälkeen ainoan yhteyden Palvasta ja Palvaan tarjoaa lossi – rajoitettujen aikataulujensa puitteissa.

Kirkkolahden yhteysaluslaiturin rakensi aikoinaan valtio, ja laiturin omistusoikeus siirtyi vakinaisen liikennöinnin loputtua yksityiselle maanomistajalle. Kirkkolahdessa on samalla paikalla sijainnut kaikkien käytössä ollut laituri ylimuistoisista ajoista eli vähintään Velkuan kirkon rakentamisvuodesta 1793 alkaen.

Maaoikeus ei piitannut maanviljelijöiden tarpeesta käyttää laituria maatalouden kuljetuksiin. Myös kirkkoon, hautausmaalle tai kouluun veneellä tulevien tarpeet sivuutettiin. Jos haluaa esimerkiksi viedä leikkuupuimurin Palvasta lähisaariin, joutuu kulkemaan lossilla mantereelle Teersaloon ja jatkaa sieltä yhteysaluksella, ja sama takaisin tullessa.

Valittajien omistusoikeus laituriin on ongelmallinen, sillä laituri sijaitsee muiden omistamalla vesialueella, ja osaltaan se on rakennettu jakamattomalle vesijättömaalle. Nämä seikat maaoikeus sivuutti ja korosti erityisesti valittajien omistusoikeuden riidattomuutta.

Valittajien perustelut olivat hataria. Laiturin vieressä sijaitseva huonokuntoinen sauna sai osakseen kohtuuttoman huomion. Samoin veneilijöiden syyllistyminen roskaamiseen, mikä ei mitenkään liittynyt tiekunnalle annettuun laiturin käyttöoikeuteen.

Valittajat katsoivat myös, että laiturin tuntumassa sijaitsevan Sillankorvan tontin mahdolliset rakentamis- tai myyntiaikeet kärsisivät laiturin käytöstä, mutta tilanne on ollut sama vuosisatoja. Tontti on pieni maakaistale jyrkän kallion kupeessa, joten olisi ihme jos siihen saisi rakennusoikeuden. Oikeus ei kuitenkaan halunnut selvitettävän tontin kaavamerkintöjä.

Naantalin kaupungin edustaja oli tiekunnan käyttöoikeuden kannalla, mutta toivomus kaikui kuuroille korville. Päätöksessä viitattiin sentään lakiinkin. Oli löydetty sopivat pykälät, jopa maantielaista.

Palvassa ihmetellään nyt syystäkin, että saaren kulkuyhteydet ovat pelkästään lossin varassa – ellei omista laituria. Päätös luovuttaa laituri maanomistajalle oli tässä tapauksessa epäoikeudenmukainen omistusoikeuden ongelmallisuuden ja myös sen takia, että kirkonkylä ja koulu tarvitsevat yleisen laiturin, jolle pääsee myös veneellä. Lossiin voi kokemuksen mukaan tulla käyttökatkos, ja silloin esimerkiksi sairaskuljetukset ovat vain helikopterin varassa.

Pekka Pihlanto

Turku/Velkua

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20130827 (20130827) o Kotisivu o Webmaster