Vakka-Suomen Sanomat 29.8.2013

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Palva - saari vailla laituria

Maaoikeus käsitteli äskettäin yksityisen maanomistajan valitusta, jolla torjuttiin Velkuan Palvan yksityisen tien tiekunnalle perustettu käyttöoikeus Naantalissa Palvan Kirkkolahdessa sijaitsevaan entiseen yhteysaluslaituriin. Maaoikeus hyväksyi valituksen, ja näin ainoan yhteyden Palvasta ja Palvaan tarjoaa lossi – rajoitettujen aikataulujensa puitteissa.

Kirkkolahden yhteysaluslaiturin rakensi aikoinaan valtio, ja laiturin omistusoikeus siirtyi vakinaisen liikennöinnin loputtua yksityiselle maanomistajalle. Kirkkolahdessa on samalla paikalla sijainnut kaikkien käytössä ollut laituri ikimuistoisista ajoista eli vähintään Velkuan kirkon rakentamisvuodesta 1793 alkaen.

Maaoikeus ei piitannut maanviljelijöiden tarpeesta käyttää laituria maatalouden kuljetuksiin. Myös kirkkoon, hautausmaalle tai kouluun veneellä tulevien tarpeet sivuutettiin. Jos haluaa viedä leikkuupuimurin Palvasta lähisaariin, joutuu kulkemaan lossilla mantereelle Teersaloon ja jatkaa sieltä yhteysaluksella. Venematkailijoilla ei ole enää Palvaan asiaa.

Valittajien tuoretta omistusoikeutta laituriin kunnioitettiin palvalaisten ja muidenkin vahingoksi. Omistusoikeuden suhteen on kuitenkin ongelmia, sillä laituri sijaitsee muiden omistamalla vesialueella, ja se on rakennettu jakamattoman vesijättömaan varaan. Nämä seikat maaoikeus sivuutti korosti ja erityisesti valittajien omistusoikeuden riidattomuutta.

Valittajien perustelut olivat ontuvia. Laiturin vieressä sijaitseva huonokuntoinen sauna, jota ei tiettävästi käytetä, sai osakseen kohtuuttoman huomion. Samoin veneilijöiden syyllistyminen roskaamiseen, mikä ei mitenkään liittynyt tiekunnalle annettuun laiturin käyttöoikeuteen.

Valittajat katsoivat myös, että laiturin tuntumassa sijaitsevan Sillankorvan tontin mahdolliset rakentamis- tai myyntiaikeet kärsisivät laiturin käytöstä. Tontin ostohinta oli tiettävästi alhainen juuri laiturin takia. Tontti on pieni maakaistale jyrkän kallion kupeessa, joten olisi ihme jos siihen saisi rakennusoikeuden. Oikeus ei kuitenkaan halunnut selvitettävän tontin kaavamerkintöjä.

Palvalaisten ikimuistoinen oikeus laituriin torjuttiin ilmeisesti muun muassa näiden epämääräisten suunnitelmien nojalla. Päätöksessä viitattiin sentään lakiinkin. Oli löydetty sopivat pykälät, jopa maantielaista.

Palvassa ei tämän päätöksen jälkeen ole yhteistä laituria, johon palvalaiset tai muut veneillä liikkuvat voisivat kiinnittyä. Yhdeksi viimeisimmistä saareen saapuneista veneilijöistä taisi jäädä presidentti Sauli Niinistö, joka laski Kultaranta II:lla Kirkkolahden laituriin suorittaessaan yksityisluontoisen tutustumiskäynnin Velkuan kirkkoon.

Pekka Pihlanto

Turku/Velkua

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20130829 (20130829) o Kotisivu o Webmaster