Suuri palkkio ei takaa johtajan ammattitaitoa

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Puheenaihe

Helsingin Sanomat 6.9.2013

Nokia. Kirjoittajat pohtivat Nokian romahduksen syitä.

Nokian entiset johtajat torjuvat väitteet, että ylimitoitetut osakeoptioedut olisivat laiskistaneet ja vieneet motivaation johdolta (HS 5. 9.).

Ilmeistä on, että Nokian alamäkeen oli lukuisia syitä. Kiistatta kuitenkin monet optioilla rikastuneet johtajat jättivät yhtiön. Siten palkitseminen ei sitouttanutkaan kuin lyhyen ajan.

Tärkeämpää kuin arvioida, tekivätkö optiot johtajat laiskoiksi, on kysyä, oliko optioista Nokialle yleisesti ottaen hyötyä – tai jopa muutakin haittaa kuin motivaation puutetta.

Optiot ja johdon muut runsaskätiset palkitsemismuodot saavat johtajat toimimaan lyhytnäköisesti. Kun useimmat järjestelmät palkitsevat yrityksen osakekurssin tai tuloksen noususta, se saa johtajat tekemään kaikkensa saadakseen sopimusajan kurssit ja tulokset ylös. Keinot tähän voivat olla yhtiölle haitallisia, varsinkin pitkällä aikavälillä.

Nokia menestyi aikansa, mutta olemme seuranneet sen alamäkeä jo pitkään. Voidaanko siis sanoa, että optiot saivat johtajat tekemään viisaita päätöksiä?

Yhtiöön pitkäaikaisesti sijoittaneet omistajat eivät arvosta hetkellisiä voittoja, jos heidän sijoituksensa kuivuu vähän pitemmän ajan kuluessa kokoon.

Ei ole myöskään tuulesta temmattu ajatus, että ylimmän johdon suunnattomat optiovoitot ja bonukset vievät niiden johtajien ja muun henkilökunnan motivaation, jotka eivät saaneet optioita. Ylin johto ei suinkaan tee yksin tulosta, vaan koko yrityksen täytyy olla "dream team".

Washingtonissa toimiva tutkimuslaitos Institute for Policy Studies on julkaissut äskettäin tutkimustuloksia, jotka osoittavat muun muassa, että 40 prosenttia Yhdysvaltojen parhaiten palkituista toimitusjohtajista oli kahden viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana erotettu, pakotettu ottamaan yhtiölleen valtion tukipaketteja tai toiminut yhtiöissä, jotka olivat joutuneet maksamaan suunnattomia summia korvauksia petoksellisesta toiminnasta. Tutkimuslaitoksen johtopäätös oli, että Yhdysvaltojen johtajien hyvin palkitun eliitin suoritustaso on ollut kehno.

Suuret palkkiot ja palkat eivät siis takaa johtajien ammattitaitoa ja onnistumista tehtävissään. Sama pätee oletettavasti muuallakin kuin Yhdysvalloissa. Näyttää siltä, että rahoitustutkimuksen lahja yritysjohdolle, eli optiot ja muut runsaat palkitsemisjärjestelmät, perustuvat väärään käsitykseen johtajien käyttäytymisestä.

Yllättävää on, että osakkeenomistajat niin meillä kuin muuallakin ovat hyväksyneet ylimmän johdon palkkioiden rakettimaisen kasvun. Huolimatta koko ajan kertyvästä tiedosta, joka osoittaa tällaisen palkitsemisen turhaksi tai jopa vahingolliseksi, pörssiyhtiöiden ylin johto jatkaa edelleen kuormasta syömistä.

Pekka Pihlanto

emeritusprofessori, Turku

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20130906 (20130906) o Kotisivu o Webmaster