Uusi Suomi, 24.12.2013 16:53 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Juha Sipilä ei ole tyypillinen kansanedustaja

Pekka Pihlanto

Useat kansanedustajat paheksuvat keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän kommenttia poliitikoista. Puheenjohtaja sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa 19. joulukuuta, että häntä "saa potkaista pol-vitaipeeseen", jos hänestä tulee tyypillinen poliitikko. Kansanedustajien mielestä puoluejohtajan lau-sunnot vahvistavat vääriä mielikuvia kansanedustajista oman edun ajajina.

Happamia, sanoi kettu - siis kansanedustaja. Asia on juuri näin. Kansa on mieltänyt yleisesti Sipilän tyypillisestä kansanedustajasta poikkeavaksi. Mikä se tyypillinen kansanedustaja sitten on? Puppugeneraattori, joka puhuu taukoamatta niitä näitä ja tyypillisiä kliseitä toistellen. Jos tällaiselta prototyypiltä kysyy jotakin, hän vastaa, mutta ei suinkaan kysymykseen, vaan johonkin aivan muuhun. Luotettavan kuuloista lausuntoa häneltä on melko mahdoton saada.

Mielikuvat ovat tietenkin mielikuvia. Todellisuudessa on aina erilaisia vivahteita, mutta mielikuvassa voi silti olla vähintään ripaus yleispätevyyttä. Kuten juuri "tyypillisessä poliitikossa" ja siinä, että Sipilä ei vaikuta tyypilliseltä. Hänessä on (vielä) jotakin raikasta, tavallisen kansalaisen suoruutta ja luotettavuuden tuntua, joka on syntynyt kokemuksista politiikan ulkopuolella.

Politiikassa vaikutelmat ratkaisevat hyvin pitkälti. Ei siis ole lainkaan ihme, että muut poliitikot huolestuvat. Tässähän on Sipilän kilpailuetu, jota eivät muut saa puhumalla pois.

Kuka se olikaan, joka sanoi: "Kyllä kansa tietää". Kyllä se tosiaan silloin tällöin tietää. Muut kansanedustajat katsokoot peiliin.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20131231 (20131231) o Kotisivu o Webmaster