Uusi Suomi 27.12.2013 17:08 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Miksi kaikki on nykyisin haasteellista?

Pekka Pihlanto

Kuunnellessa poliitikon tai yritysjohtajan haastattelua saa tietää, että edessä olevat päätökset ovat haasteellisia. Haasteita tuntuu riittävän. Eivätkö siis ongelmat ole enää vaikeita?

Haasteellinen on saattanut aluksi vaikuttaa virkistävän omintakeiselta ja lisäksi optimistiselta sanalta. Se ei sisällä valituksen sävyä, kuten vaikeus. Vaikeasta tehtävästä tulee helposti mieleen paitsi vaikerrus, myös en ylivoimaisuus. Mutta eihän mikään ole ylivoimaista poliitikolle tai johtajalle.

Kuitenkin kaikkien hokemana haasteellisesta on tullut mielikuvituksen puutteen symboli: "..eikö tuokaan muuta keksi luonnehtimaan kysyttyä asiaa". Ei ole kaukana ajatus, että haasteellisuuden hokija leimautuu kyvyttömäksi analysoimaan kyseistä ongelmaa ja sen todellista vaikeustasoa. Kaikki päätökset ovat tällaiselle henkilölle samaa haastemössöä.

Toinen tällainen loppuun kaluttu – ja sitä paitsi virheellinen – sana on (saada) aikaiseksi. Poliitikko saa tai ei saa jotakin "aikaiseksi", sen sijaan että saisi aikaan. Aikaiseksi tuo mieleen sanan myöhäiseksi. Mutta kun tätä sanaa hoetaan riittävän kauan, kielenhuoltajat nostanevat kätensä pystyyn ja hyväksyvät sen oikeaksi.

Otetaanpa vielä esille sana, joka ei ole sinänsä virheellinen, mutta kuulostaa sekin hölmöltä siinä yhteydessä, missä sitä on viime aikoina viljelty. Kun EU -kuvioissa sukkuloiva ministeri kertoo vaikeasta – tai tietenkin haasteellisesta – päätöksestä, hän saattaa kuvata sitä harjoitukseksi: "Tämä on hyvin haasteellinen harjoitus". Kansalainen, joka maksaa näiden harjoitusten viulut, saattaa ihmetellä, että harjoittelemaanko sinne onkin menty, eikä tekemään työtä ja vakavia päätöksiä. On siis turha vähätellä tekemisiään nokkelaksi luullulla sanavalinnalla.

Varsinkin julkisuudessa paljon esiintyvien henkilöiden pitäisi tarkkailla kielenkäyttöään tai kysyä asiantuntijoilta, jos kieli- tai tyylikorva on tukossa. Heillä on vastuuta kielenkäytöstään, sillä monet tuntuvat ajattelevan, että kun ministeri käyttää tuota sanaa, sen täytyy olla hieno ja hyväksyttävä.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20131231 (20131231) o Kotisivu o Webmaster