Uusi Suomi 17.1.2014 08:53 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Virkamieshallitus tekemään päätöksiä

Pekka Pihlanto

Maamme velkaantuminen lisääntyy vääjäämättömästi, koska tuloja ei keksitä lisää, eikä menoja tohdita leikata. Hallitusta on moitittu kykenemättömäksi kipeiden päätösten tekoon. Björn Wahlroos on nimennyt sen eripurahallitukseksi, mikä kuvaa hyvin tämän poliittisesti liian laajakirjoisen joukon työskentelyilmapiiriä.

Ministerit on täysin yksimielisiä vain hallituksen koossapitämisen tarpeesta. Maassa vallitsee pysähtynyt ja pessimistinen tunnelma. Vika on pitkälti hallituksen, mutta se syyttää kansalaisia, joilla ei kuitenkaan ole päätösvaltaa. Hallituksella on – panisi toimeksi.

Olisiko menneiden aikojen ratkaisu, virkamieshallitus nyt mahdollinen? Se tekisi kipeät talouspäätökset, joihin poliitikot eivät pysty. Tietenkin olosuhteet olivat virkamieshallitusten kulta-aikaan toiset. Hallitukset tulivat ja menivät, ja presidentillä oli valta antaa lopputili kykenemättömille hallituksille.

Virkamieshallituksessa isännöivät nimensä mukaisesti virkamiehet. He ovat tottuneet viroissaan tekemään järkiperäisiä päätöksiä. Heillä ei ole huolta uudelleen valitsemisestaan, eikä heidän tarvitse ajaa tietyn kuppikunnan asiaa. Virkamiehillä on ainakin periaatteessa mahdollisuus tehdä kansakunnan edun mukaisia – kipeitäkin – päätöksiä. He voivat esittää neuvotteluissa oman rehellisen kantansa ilman puoluekuorrutusta, joka on tarkoitettu äänestäjien viihdyttämiseksi.

Virkamieshallitus toimisi kaiketi virkavastuulla. Sen ministereillä ei olisi tarvetta vedota poliittiseen vastuuseen, joka ei todellisuudessa ole vastuuta lainkaan. Siihen viittaaminen merkitsee valitettavan usein ongelman lykkäämistä tulevaisuuteen tai kokonaisedun kannalta väärää päätöstä

Virkamieshallitus on tietenkin nykyisellään toiveajattelua. Kukapa pääministeri esittäisi omasta mielestään fantastisesti menestyneen hallituksensa eroa? Helpompaa on hallituspuolueen vetäytyminen hallituksesta, mutta yhden tai kahden pienen lähtö ei vielä kaataisi hallitusta. Vaikka hallitus hajoaisi omaan mahdottomuuteensa, uudet poliittiset hallituskaavailut aloitettaisiin välittömästi.

Olisiko mahdollista rukata lainsäädäntöä siihen suuntaan, että virkamieshallituksen muodostaminen olisi mahdollista tai helpompaa kuin nykyisin? Vaikeaa tämäkin olisi, sillä tuskin puolueet haluavat luovuttaa vähääkään nykyisestä vallastaan. Näihin koko vaalikauden pakkohallituksiin on siis tultu, koska presidentistä tehtiin lähes pelkkä seremoniamestari. ¬

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20140117 (20140117) o Kotisivu o Webmaster