Uusi Suomi 31.1.2014 11:17 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Mitä poliitikko tavoittelee?

Pekka Pihlanto

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen esittää yllättäen, että hallitussopimuksessa sovitusta velkaantumisen kasvun taittamisesta luovuttaisiin ja jatkettaisiin valtion velanottoa. Tämä takinkäännös panee pohdiskelemaan otsikon kysymystä.

Kansanedustajapoliitikon ensimmäinen tavoite on paikkansa uusiminen seuraavissa vaaleissa – ja puoluetehtävissä oleville lisäksi asemansa säilyttäminen. Seuraavana tulee joko puolueen etu tai sen kansanryhmän etu, jonka poliitikko olettaa äänestävän häntä. Sekä kansanryhmän että puolueen etu tietenkin kiertyvät jälleen poliitikon omaksi eduksi: etuja saaneet kansalaiset äänestävät häntä ja vaaleissa/gallupeissa menestynyt puolue tarjoaa etuja ansioituneelle edustajalleen.

Missä sitten on maan etu, jota valtiomiehet pitävät silmällä epäitsekkäästi? Sen edelle menee kirkkaasti poliitikon oman maakunnan ja asuinkunnan etu. Onpa niitäkin, jotka osallistuvat mielellään kansalaisten rahoilla erilaisiin EU-talkoisiin, jolloin EU:n etu menee jopa oman maan edun edelle. Poliitikon oma etu saattaa kummitella tässä siinä muodossa, että hän odottaa tulevaisuudessa hyväpalkkaista EU-virkaa itselleen.

Niinpä Urpilaista ajoi aluksi mainitussa mielenmuutoksessa huoli hänen omista jatkomahdollisuuksistaan puolueensa puheenjohtajana. Tähän liittyy kiinteästi SDP:n etu eli menestys vaaleissa. Jos uhkaa tulla vaalitappio, Urpilaisen asema puheenjohtajana horjuu.

Eli niin se on, kuten Tapio Rautavaara aikoinaan lauloi "Reissumiehessä ja kissassa", kun miehen kissa oli kadonnut: "...on oma nahka lähinnä, ja lämpö tärkeää – kai hiirtä kissa pyydystää."

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20140131 (20140131) o Kotisivu o Webmaster