Vakka-Suomen Sanomat 11.2.2014

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Valtiovallan otettava aloite lainakattoasiassa

Lainakattolaista on tulossa melkoinen susi. Asuntolainoille ehdotetaan säädettäväksi enimmäismäärä, joka olisi 90 prosenttia vakuuksien arvosta. Vakuuksia voi kuitenkin ostaa pankista aika helposti asunnon tarjoaman vakuuden lisäksi. Siten 100 prosentin laina asunnon arvosta voi muodostua yleiseksi.

Asuntomarkkinoiden ylikuumenemisen varalta Finanssivalvonnalle (Fiva) ehdotetaan annettavaksi oikeus laskea lainakatto 80 prosenttiin ja rajoittaa hyväksyttävien vakuuksien valikoimaa. Poliitikot ovat taipuneet Finanssialan keskusliiton (FK) painostuksesta, ja laki tulee siksi olemaan käytännössä melko hampaaton.

Valtiovarainministeriön kyseenalainen "filosofia" on tässä luottaa pankkien omaan riskinhallintaan ja varovaisuuteen. Takana oleva finanssikriisi osoitti, että pankkien varovaisuuteen ei ole liiemmälti luottamista – joskaan Suomen pankit eivät ajautuneetkaan tässä kriisissä pahimpaan kurimukseen. Suomen "oma" pankkikriisi kuitenkin osoitti, että Suomessakin osataan saada aikaan asuntokupla.

Olisikin järkevää säätää lainakatoksi suoraan esimerkiksi 80 prosenttia asunnon arvosta. On meillä aikaisemminkin vaadittu asunnon ostajilta kunnon omarahoitusosuutta.

Minkäänlaiset rajoitukset eivät tosin ole nykyisin muodissa. Katsotaan, että kansalaisella pitäisi olla täysi vapaus ottaa henkilökohtaisia riskejä mielin määrin. Uuteen asuntoon silmänsä iskenyt menettää helposti riskitietoisuutensa ja hankkiutuu ylivelkaiseksi. Niinpä korkotason yllättäen noustessa ja asuntokuplan puhkeamisen pudottaessa roimasti asuntojen hintatasoa (ja samalla vakuuden arvoa), paitsi lainanottaja, myös koko yhteiskunta joutuu kärsimään. Tämä on nähty viimeksi Espanjassa.

En luottaisi tässä asiassa sen paremmin Fivaan kuin pankkien omaan valppauteenkaan. Fiva on aikaisemminkin ollut melko hidas reagoimaan alan ongelmiin. Pankkisektoria taas ajaa voitontavoittelu, joka houkuttelee ottamaan suuriakin riskejä. Tosin riski ei olekaan pankkien kannalta niin suuri kuin ylivelkaisten lainanottajien, jotka ovat liemessä, jos korkotaso yllättäen kohoaa. Pankki ottaa aina omansa vakuuksien muodossa, mutta suuri romahdus ei säästä niitäkään.

Lamaan ajautuva yhteiskunta saa sitten korjata jäljet niin konkurssiin ajautuneiden asuntovelallisten kuin horjuvien pankkienkin osalta, joita joudutaan tukemaan. Siksi valtiovallan on otettava lainsäädäntöä valmisteltaessa aloite omiin käsiinsä, eikä jättää sitä pankkiireille.

Pekka Pihlanto

Turku/Velkua

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20140211 (20140211) o Kotisivu o Webmaster