Vakka-Suomen Sanomat 3.4.2014

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Politiikka koskee yhteisiä asioita

Silloin tällöin kuulee kommentin, että politiikka ei kiinnosta. Sitä jää miettimään, mikseivät yhteiset asiat tunnu tärkeiltä. Onko näin sanova turhautunut ja luovuttanut koettuaan politiikan toivottoman sotkuisuuden ja sen mahdollisen moraalin puutteen? Politiikassa tehdään kauppoja, sanotaan yhtä ja tehdään toista. Useinhan poliitikko ei vastaa kysymykseen, vaan muotoilee mielessään paremman kysymyksen ja vastaa siihen. Harva poliitikko on enää kansan asialla, vaan sen sijaan omalla tai puolueensa.

Monesti politiikasta piittaamaton kuvittelee olevansa yksityisessä maailmassaan politiikan tavoittamattomissa ja siitä riippumaton. Näin sanova ei tunnista yhteiskunnan usein näkymättömiä riippuvuus- ja vaikutussuhteita, joiden keskellä hänkin elää. Hän ei ehkä tajua tai halua myöntää, että politiikan käsittämättömän pelin tulokset vaikuttavat hänen elämäänsä monin tavoin: palkkatasoon, veroihin, eläkkeeseen, työnsaantiin, terveydenhoitoon, elinkustannuksiin – kaikkeen.

Moni politiikasta piittaamaton saattaa ymmärtää tämän kaiken, mutta ajattelee, että hän ei voi asialle mitään. Miksi siis vaivata päätään. Jokaisella on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa, paitsi äänestämällä, myös keskustelemalla ihmisten kanssa suoraan tai medioiden välityksellä. Hän voi lähettää näkemyksensä internetin keskustelupalstoille tai sanomalehtien mielipidepalstoille. Ei hyttysen ääni taivaaseen kuulu, mutta hyvät ideat voivat nousta yleiseen tietoon mistä tahansa – vaikka keskustelusta, jota "äijät torilla" käyvät.

Tässä on erityisen tärkeää, että kun kansalainen seuraa asioita ja pääsee selville, missä mennään, hän voi keventää sydäntään yhteiskunnan tilasta kanssaihmisille. Mikä on sen palkitsevampaa kuin "haukkua – tai kehua – poliitikko päivässä"? Kritiikin kohteena oleminen kuuluu luontaisetuna julkisissa tehtävissä toimivien toimenkuvaan, vaikka kyllä valtaosa heistä on aivan kunnon ihmisiä.

Mitä paremmin kansalainen seuraa politiikkaa, sen perustellummin hän voi sanoa siitä painavan sanansa muille. Tämä on joka tapauksessa suuri askel ihmiselle itselleen – vaikkakin ehkä vain pieni askel yhteiskunnalle. Kannattaa ajatella, että on maita, joissa kansan suut tukitaan, ja on suorastaan vaarallista sanoa ääneen, mitä mieltä on vallitsevasta menosta.

Pekka Pihlanto

Turku/Velkua

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela

Asko Korpela 20140404 (20140404) o Kotisivu o Webmaster