Uusi Suomi 9.4.2014 08:47 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Keskustan ja perussuomalaisten johtajaongelmat

Pekka Pihlanto

Keskustan ja perussuomalaisten gallup-kannatuksen notkahdus herättää kysymyksiä, missä vika. Luulisi, että hallituksen saamattomuus olisi tarjonnut oppositiolle herkullisen kritiikin paikan ja mahdollisuuden kannatukseen nousuun. Eilisessä eduskuntakeskustelussakaan oppositio ei päässyt loistamaan.

Eräs syy keskustan ja perussuomalaisten heikohkoon kannatuskehitykseen saattavat olla johtajien terveysongelmat. Nämä ovat yksityisasioita, joten niitä on käsiteltävä julkisuudessa hienovaraisesti, mutta niitä ei voi tosiasioina sivuuttaa poliittista tilannetta analysoitaessa. Gallup-vastaaja voi pitää sairautta heikkouden merkkinä poliittisessakin mielessä. Huippupoliitikolta odotetaan terveyttä ja dynaamisuutta – ja näitä politiikka vaatiikin. Juuri siksi Putin pullistelee lihaksiaan julkisuudessa, ja puhemies Mao teki "uintiennätyksiä".

Terveysongelmista kärsivän johtajan ei uskota antavan täyttä työpanosta ajamiensa asioiden hyväksi. Jos johtaja ei voi uskottavasti kertoa, että terveysongelmat ovat nyt ohi, seuraajaspekulaatiot voivat heikentää hänen ja puolueen uskottavuutta.

Sekä Juha Sipilän että Timo Soinin osalta sairaus ja sairausloma ovat luonnollisesti heikentäneet heidän panostaan poliittisessa työssä. Vaikka Soinin sairaus pidettiin salassa tähän asti, moni on ihmetellyt hänen vaisuuttaan ja ajoittaista näkymättömyyttään. Luonnollisesti toipuva puoluejohtaja voi saada myötätuntokannatusta, mutta kokonaisuutena sairauden vaikutus kannatukseen lienee valitettavasti negatiivinen.

Keskustalla on toinenkin henkilöongelma, joka on saattanut heikentää puolueen vetovoimaa. Puolueella on kaksi kiisteltyä eurovaaliehdokasta, jotka vaikuttavat mielikuviin puolueesta. Vaikka Paavo Väyrysellä on oma uskollinen kannattajakuntansa, monet leimaavat hänet epäluotettavaksi peluriksi ja pyrkyriksi. Olli Rehn on leimautunut monien silmissä fanaattiseksi EU-virkamieheksi, jolle Suomen etu on toissijainen.

Kokoomus on ilmeisesti onnistunut henkilövalinnoissaan näitä oppositiopuolueita paremmin. Niin kritisoitu kuin Jyrki Katainen onkin, hän ja muut näkyvät kokoomushahmot antavat puolueelleen dynaamisen ja nuorekkaan leiman – joidenkin mielestä tosin myös tiimin kokemattomuus korostuu. Tähän nuoruutta ja terveyttä uhkuvaan joukkoon verrattuna keskustan ja perussuomalaisten johtajat joutuvat valitettavan epäedulliseen valoon. Tämä on yksi politiikan ikäviä tosiasioita.

Jää nähtäväksi, mitä aikaisemmin vastuunkantoaan mainostaneen pääministeri Kataisen vetäytyminen yllättäen vastuusta vaikuttaa puolueen nousussa oleville kannatuslukemille. Tämä on joka tapauksessa Kataisen oma valinta – sairaus ei ole sitä.

Sosialidemokraattien kannatus mataa ennätyksellisen alhaalla. Keskeisenä syynä tähän lienee puolueen liian euromyönteinen politiikka, ja ehkä myös Jutta Urpilaisen johtamistyyli. Puheenjohtajakilpailun käynnissä olo ei tilannetta paranna, mutta suotuisaksi koettu puheenjohtajavalinta voi kääntää kannatuksen nousuun.

Oli miten oli, nyt kun maamme kamppailee talousongelmien kanssa ja Euroopassa kuohuu, pääministeriksi tarvittaisiin jämäkkä ja kylmähermoinen – sekä realistinen – henkilö. Käsittääkseni presidenttinä meillä on sellainen. Toivottavasti seuraava pääministeri täyttää vastaavat mitat.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela

Asko Korpela 20140409 (20140409) o Kotisivu o Webmaster