Helsingin Sanomat 14.4.2014

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Vahva presidentti olisi nyt tarpeen

Maamme talous on alamaissa, ja Euroopassa vallitsee kriittinen turvallisuustilanne. Suomi on EU:n jäsenenä joutunut mukaan pakoterintamaan Venäjää vastaan. Maamme talous kärsii pakotteista ja välien viilenemisestä itään jopa muita EU-maita enemmän.

Epävarmuutta lisää pääministerin yllättävä eroilmoitus kesken vaalikauden. Tämäkään ei riitä. Sosialidemokraattien puheenjohtajakampanja ja -vaali lisäävät vielä hallituksen epävarmuutta. Vasemmistoliitto lähti oppositioon, ja kokeneista ministereistä saattaa joku lähteä europarlamenttiin. Hallitus on kaiken tämän jälkeen heikossa hapessa.

Vallitsevassa tilanteessa toivoisi tasavallan presidentillä olevan nykyistä laajemmat valtaoikeudet, sillä se takaisi jonkinlaisen jatkuvuuden ja vakauden valtiojohdossa – presidentin ei voi sentään kuvitella lähtevän virastaan kesken kauden. Vahvalla presidentillä olisi suuri mielialoja rauhoittava psykologinen vaikutus. Lisäksi kriisin mahdollisesti pahentuessa meillä olisi toimija, jolla olisi valtuudet tehdä tarvittavat puoluepoliittisista etulaskelmista riippumattomat päätökset.

Vaikka tämä menneisyyden haikailu ei auta tässä tilanteessa, olisi sentään mielekästä tunnustaa, että presidentin valtaoikeuksien karsiminen oli virhe. Tämän jälkeen olisi ehkä mahdollista käynnistää korjaavia lainsäädännöllisiä toimenpiteitä, joiden tuloksena tulevaisuudessa mahdollisesti syntyviä kriisejä kohtaamassa olisi nykyistä vahvempi presidentti.

Pekka Pihlanto
professori emeritus

Turku

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela

Asko Korpela 20140414 (20140414) o Kotisivu o Webmaster