Uusi Suomi 20.4.2014 15:34 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Hyvät tavat eivät ole vanhanaikaisia

Pekka Pihlanto

Jokin aika sitten pari koululaista kyseli Helsingin Sanomien mielipidesivulla, mitä haittaa on siitä, että ruokapöydässä pidetään lakki päässä. Eräs opettaja vastasi kirjoitukseen, ja viittasi hygienianäkökohtiin. Hyviä tapoja ei kuitenkaan tarvitse eikä voi perustella pelkillä terveysnäkökohdilla.

Tavat perustuvat usein pitkään kulttuuriperinteeseen, joka tähtää ainakin tässä tapauksessa huomaavaisuuteen kanssaihmisiä kohtaan. Joskus ajateltiin myös, että päähineen pois ottamisella kunnioitettiin ruokaa ja sen valmistajaa, kun hiljennyttiin aterialle.

Suurin osa ihmisistä pitää edelleen ulkovaatteiden riisumista aterialle tultaessa hyvänä tapana, ja siitä poikkeavat antavat itsestään helposti kapinallisen ja piittaamattoman kuvan – mikä lienee monesti tarkoituskin. He luovat kuitenkin myös mielikuvan moukasta, joka ei tunne hyviä tapoja tai välitä niistä.

Luonnollisesti nuorisomuoti on lapsille ja nuorille suurempi auktoriteetti kuin vanhemmat ja opettajat. Nuori ottaa vaikka renkaan nenäänsä, jos idolit ovat tehneet näin. Nuoret eivät kuitenkaan ole ikuisesti nuoria, vaan ennen pitkää heidän on tarkoitus astua yhteiskuntaan sen täysivaltaisina ja arvostettuina jäseninä. Poikkeuksiakin tietysti on, mutta tuskinpa monikaan "ikuisen" keskenkasvuisuuden valinnut siitä itseään vanhana kiittelee.

Viimeistään työelämään mennessään nuori törmää aikuisten maailman tapoihin. Jos hän aikoo siellä menestyä, hänen on syytä opetella ja omaksua hyvinä pidetyt tavat. Hakeutuessaan kansainvälisiin piireihin hän huomaa, että siellä tavat ovat vielä paljon tiukemmat kuin meillä. Moukaksi leimautuva sulkee – ehkä huomaamattaan – monta ovea edestään.

Muutama vuosikymmen sitten suomalaiset tapakouluttajat kauhistelivat suomalaisten liikemiesten valkoisia tennissukkia, joita käytettiin puvun kanssa. Tapaa pidettiin ulkomailla äärimmäisen moukkamaisena. Samoin lippalakki sai tuomion, mutta luullakseni nykyisin tyylikäs lippis sopii liikemiehenkin asuun – mutta ei tietenkään ruokapöydässä.

Vaikka nuorelle on luonnollista noudattaa nuorisomuotia, hänen on silti hyödyllistä opetella jo lapsena ja nuorena tunnistamaan, mikä asu sopii mihinkin tilanteeseen – juuri sitä koulussa harjoitellaan. Tämä kuuluu yksinkertaisesti niin sanottuun elämäntaitoon, jonka tarkoitus on helpottaa jokapäiväistä elämää, erityisesti kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela

Asko Korpela 20140420 (20140420) o Kotisivu o Webmaster