Uusi Suomi, 28.6.2014 07:48 Pekka Pihlanto 1 kommentti, 1 uusi

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Puolueet jyräävät valtakunnan edun

Pekka Pihlanto

Poliittiset puolueet ovat saaneet viime aikoina yhä vahvemman aseman maamme hallinnollisessa järjestelmässä. Viimeisimmän esimerkin tarjoavat kokoomuksen ministerivalinnat. Ensinnäkin Alexander Stubbin nostamista kokoomuksen puheenjohtajaksi ja samalla pääministeriksi perusteltiin paljolti hänen kansansuosiollaan, joka nojaa hänen julkiseen imagoonsa. Se edustaa rentoa ja urheilullista ajan pintailmiöissä viihtyvää elämäntapaa.

Ääniharavan valitseminen pääministeriksi vajaata vuotta ennen eduskuntavaaleja on todennäköisesti eduksi kokoomuksen tulevalle vaalimenestykselle. Pääministerin tulisi kuitenkin olla valtakunnan asioiden, eikä niinkään puolueen vaalivankkureiden vetäjä. Stubbin kokemusta kotimaan politiikasta pidetään suhteellisen vähäisenä, samoin kuin hänen tähänastisia näyttöjään politiikan substanssiasioissa. Sähköinen viestintä tuntuu tosin olevan hänellä hallinnassa, mutta kokoomuksesta olisi varmasti löytynyt pätevämpiäkin pääministeriehdokkaita.

Kokoomuksen ja kaikkien muidenkin suurten puolueiden ministerivalinnat ovat yleensä edustaneet puoluepoliittisia ja muita harkintoja, jotka helposti sivuuttavat pätevyyden ja osaamisen. Valintoja perustellaan yleisesti maantieteellisillä ja tasa-arvoon liittyvillä tekijöillä. Hyviä periaatteita sinänsä, mutta miten ovat kunkin valitun taidot? Myös pääministerin hyviä poliittisia ystäviä ja tukijoita on nähty hallituksissa. Tämä on pääministerin kannalta turvallinen valinta, mutta tuskin aina sitä maan edun kannalta.

Poliittinen järjestelmä on nyt tällainen kuin se on, mutta puolueiden tulisi jatkossa kiinnittää enemmän huomiota ministerien asiaosaamiseen. Väärin kriteerein valitut ministerit voivat taitamattomuutensa paljastaessaan osoittautua paitsi valtakunnalle, myös puolueelleen taakaksi. Näin voi sattua, vaikka virkamiesten taustatuki voi usein saada kokemattomankin ministerin vaikuttamaan mukiinmenevältä.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20140725 (20140725) o Kotisivu o Webmaster