Vakka-Suomen Sanomat 11.7.2014

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Merimetsot turmelevat luontoa

Julkisuudessa on kirjoitettu paljon merimetsojen ja myös valkoposkihanhien aiheuttamista luonnontuhoista, mutta linnut ovat peräti EU:n suojeluksessa. On näköjään helppo tässäkin tapauksessa suojella tuhoeläimiä kirjoituspöydän ääressä kaukana Brysselissä.

Mutta kun kulkee saaristokunnissamme, törmää siellä täällä pieniin luotoihin, joilla on kasvanut joskus puita ja rikasta aluskasvullisuutta. Ei kasva enää, kun merimetsot ovat niillä aikansa pesineet ja ulostaneet. Uloste tappaa kaiken elollisen. Niinpä tällainen saari näyttää jo kaukaa aavemaiselta pystyyn kuolleine puineen.

Esimerkiksi Velkualla on parikin pienehköä saarta, joista toinen oli kuuluisa harvinaisista kasveistaan. Nyt ne ovat molemmat täysin elottomia. Kuinka kauan kestää, ennen kuin luonto palautuu entiselleen? Saattaa olla, että harvinaiset kasvit eivät kasva siellä enää koskaan. Ja linnuthan voivat palata milloin vain, kun nauttivat EU:n erityissuojelua.

Jos ihminen tekisi tällaista tuhoa, hän joutuisi oikeuteen ja saisi rangaistuksen. Merimetsoja ei voi sakottaa – eikä valitettavasti luonnonsuojelijoitakaan – mutta tuholintukantaa pitäisi voida rajoittaa tehokkaasti. Jotkut kekseliäät ovat vieneet matkaradion pauhaamaan lintusaarelle. Tuholaiset ovat saaneet melko nopeasti tarpeekseen Ylen ohjelmatarjonnasta. Varmaankin laitonta puuhaa, sillä linnuthan voivat saada traumoja.

Mihin perustuu tällaisten lintujen suojelu? Ne ovat kaiken lisäksi aivan uusia tulokkaita täällä, joten mistä muusta kumpuavat niiden "oikeudet" kuin luonnonsuojelijoiden vilkkaasta mielikuvituksesta. Ely -keskus voi kuulemma antaa lupia kannan harventamiseen, mutta en muista, milloin sieltä olisi saatu kunnon päätöksiä.

Tässä olisi suomalaisille mepeille pieni tehtävä isompien asioiden lomassa: viedä viestiä Euroopan unioniin siitä, miten suojelupäätös johtaakin ojasta allikkoon. Asian tärkeyttä voisi alleviivata valokuvilla ja videoilla lintujen tuhoamista saarista.

Pekka Pihlanto

Turku/Velkua

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20140725 (20140725) o Kotisivu o Webmaster