Uusi Suomi, 4.8.2014 16:29 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Hyväksyykö kristitty Israelin sotarikokset?

Pekka Pihlanto

Timo Soini on Helsingin Sanomien haastattelun mukaan Israelin ystävä. Israelin hyökkäys Gazaan ei ole ystävyyttä himmentänyt. Lapsiuhreista huolimatta hän ei suostu tuomitsemaan ystäväänsä kohtuuttomasta voimankäytöstä. Hän sanoo hyväksyvänsä Israelin toimet – tiettyyn rajaan saakka. Katolisen Soinin Israel-mielisyys kumpuaa kristinuskosta.

Tällainen subjektiivisuus konfliktin toisen osapuolen ymmärtämisessä vaikuttaa käsittämättömältä – varsinkin kun kysymyksessä on julkisuudessa näkyvä ja kuuluva poliitikko. Hamas on mielestäni tuomittava järjettömistä raketti-iskuistaan ja omien kansalaisten uhraamisesta ihmiskilpinä. Mutta samoin on Israelin ylimitoitetut, siviiliuhreista ja varsinkin lapsiuhreista piittaamatta suorittamat, vastaiskut tuomittava sotarikoksina.

Outoa on myös Soinin elämöinti asiassa kristinuskollaan. Kuulun evankelis-luterilaiseen kirkkoon, mutta minulle ei tulisi mieleenikään hyväksyä sotarikoksia ja julmuutta edes "valitulta kansalta". Israelia näin pitkälle ymmärtävät kristinuskoiset eivät ole sisäistäneet uskonsa ydinsanomaa. Tappamisen kritiikitön hyväksyminen ei ole kristinuskon mukaista. Eri asia on, että esimerkiksi suomalaiset kristityt ovat joutuneet puolustamaan maataan asein hyökkääjää vastaan. Siinä ei ollut kysymys sotarikoksista, vaan itsepuolustuksesta – ja jos joskus oli, rikokset on tuomittu.

Sodissa tulee aina "huteja", joiden seurauksena kuolee myös siviilejä, mutta gazalaisten koulujen pommittaminen osoittaa selvää piittaamattomuutta lapsiuhreista, tai jopa kyynistä tahallisuutta. Rakettien mahdollinen varastointi kouluihin ei oikein riitä perusteluksi lasten tappamiselle.

Niin sanottu "valittu kansa" joutui Raamatun mukaan monasti riitoihin Jumalansa kanssa, ja sitä rangaistiin. Ei nykypäivän kristittyjenkään ole syytä hyväksyä israelilaisilta mitä tahansa hirmutekoja.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20140805 (20140805) o Kotisivu o Webmaster