Uusi Suomi 16.8.2014 11:06 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Pääministeri voisi ottaa mallia presidentistä

Pekka Pihlanto

Presidentti Sauli Niinistön profiili on kohonnut kahdesta syystä. Ensinnäkin hänen keskustelunsa Vladimir Putinin kanssa on vahvistanut hänestä kuvaa varteenotettavana valtiomiehenä. Toiseksi pääministeri Alexander Stubbin vähemmän arvokas käyttäytyminen julkisuudessa on saanut presidentin näyttämään häneen verrattuna päätään pidemmältä.

Pääministerillä on muodollista ja tosiasiallista valtaa huomattavasti enemmän kuin presidentillä, mutta kyseisen vallan täysimittainen realisoiminen vaatii myös arvovaltaa. Pääministeri on vaarassa menettää uskottavuuttaan käyttäytyessään julkisuudessa pikemminkin lomalle päässeen lukiolaisen kuin pääministerin tapaan. Samalla hänen painoarvonsa päättäjänä ja keulakuvana heikkenee. Jää nähtäväksi, miten arvokkaasti käyttäytyvät ja pukeutuvat ulkomaiset pääministerit suhtautuvat jatkossa Stubbiin.

Viestinnässä viestin lähettäjän ulkoinen habitus on osa viestiä – pelkkä sisältö ei ratkaise, vaikka se olisi asiaakin.

Presidentti Niinistö tarjoaisikin pääministeri Stubbille sopivan roolimallin, jota hänen kannattaisi seurata. Voisi kuvitella Stubbin huomaavan liian epäformaalin linjansa aiheuttaman imagohaitan ja ryhtyvän korjaamaan sitä – siitä huolimatta, että nuoret kannattajat hurraavatkin idolilleen. Pieniä merkkejä tyylinmuutoksesta onkin jo havaittu.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20140816 (20140816) o Kotisivu o Webmaster