Helsingin Sanomat 8.9.2014

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Gradutyöskentely ei ole luontaista kaikille

Toimittaja Silja Massa kirjoitti lauantaiesseessään (HS Kulttuuri 6.9.) monipuolisesti yliopistojen pro gradu -työn ongelmista. Maassamme on yli viisitoistatuhatta opiskelijaa, joiden maisterintutkinto on gradutyöstä kiinni.

Gradutyön keskeisin tarkoitus on todellakin tutkijan taitojen harjoittelu – onhan yliopiston tehtävänä tuottaa tieteellisiä tutkintoja. Gradutyön merkitys opiskelijan ja työelämän kannalta on harjaannuttaa itsenäiseen kirjalliseen työskentelyyn ja laajahkon työprojektin loppuun saattamiseen. Työnantajalle valmistunut gradutyö osoittaa, että työnhakija on pystynyt viemään loppuun tällaisen työsuorituksen. Vaikka yliopiston ulkopuolisessa työelämässä ei koskaan joutuisi tekemään tutkimustyötä, itsenäisesti toteutettavia laajoja hankkeita riittää kyllä. Samoin selkeän kirjallisen raportin laatimisen taitoa tarvitaan aina.

Keskeneräiseksi jäänyt gradutyö on opiskelijalle suuri henkilökohtainen tragedia. Näiden välttämiseksi ei kuitenkaan ole järkevää lähteä vesittämään yliopistojen gradutyöskentelyä, sillä laadukkaan gradutyön edellyttäminen opiskelijalta merkitsee juuri sitä tutkinnon laatua, josta rehtorit puhuvat lukukausien avajaispuheissaan.

Huomiota tulisikin kiinnittää aikaisempaa enemmän yliopistojen sisäänpääsykriteereihin. Olisi kehitettävä keinoja, joilla voitaisiin varmistaa, että opintonsa aloittavilla on ne ominaisuudet – motivaatio mukaan lukien – joita yliopisto-opiskelu edellyttää.

Gradun laatiminen ei kuitenkaan ole luonteva työskentelymuoto kaikille. Ihmisten lahjakkuuksien ilmenemismuodot vaihtelevat suuresti. Joillekin sopii paremmin esimerkiksi käytäntöön suuntautuva opiskelu, toisille taas teoreettisempi. Jokaiselle opinhaluiselle olisi löydettävä sopiva opiskeluväylä. Niistä ei suinkaan ole puutetta maassamme.

Pekka Pihlanto
professori emeritus

Turku

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20140910 (20140910) o Kotisivu o Webmaster