Uusi Suomi 26.9.2014 18:22 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Annetaan Tuntemattoman sotilaan levätä rauhassa

Pekka Pihlanto

Lehtitietojen mukaan suunnitteilla on jälleen yksi elokuvaversio Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta, sen alkuperäisestä käsikirjoituksesta nimeltään Sotaromaani. Edvin Laineen ohjaus oli paras tähänastisista – näytelmät vertailussa mukaan lukien. Teoksen taannoinen näyttämösovitus edusti nykytyylin mukaista riehuntaa. Siinä panssarivaunut korvattiin pesukoneilla, joita murjottiin näyttämöllä. Toinen elokuvaversio oli jo oman aikansa tuotos, josta viime sotiemme autenttisuus ei enää välittynyt katsojille.

Mielestäni nykyinen trendi niin elokuva- kuin näyttämömaailmassakin, jonka mukaan klassikot täytyy "päivittää", on omituinen. Halutaan ratsastaa aikaisempien tekijöiden töillä, ja panna niihin omat useimmiten kyseenalaiset puumerkit.

Eräs surkuhupaisimmista esimerkeistä, joihin olen törmännyt, on oopperamaailmasta. Niebelungin sormuksessa taottiin miekkaa sähköhellalla kerrostaloasunnon keittiössä. Vastaavia esimerkkejä löytyy lukuisia. Oopperassakaan ei sentään tietääkseni mennä nuotteja peukaloimaan, mutta näyttämöllepanossa ovat näköjään kädet vapaat. Samoin on elokuvassa ja näytelmässä. Tekstiä saa päivittää mielin määrin.

Miksi ei haluta tai osata tehdä aivan omaa elokuvaa tai näytelmää, ratsastamatta toisten oivalluksilla? Kaupallinen motiivi on tietenkin keskeinen selittäjä. Uuden Tuntemattoman tekijät haluavat menestystä ja rahaa Linnan tunnetun teoksen maineen avulla.

Jos viime sotamme ovat taas ajankohtainen teema, kuten sanotaan, niistä olisi syytä tehdä aivan omintakeinen käsikirjoitus uusine henkilöhahmoineen ja tapahtumineen. Esteeksi taitavat yleensä tulla luovuuden ja lahjakkuuden puute. Lisäksi epäonnistumisen riski on liian suuri. Ketä kiinnostaa melko tuntemattoman keskinkertaisen tekijän näkemys sodasta, joka on käyty paljon ennen kuin tekijä on edes syntynyt? Mitä hän pystyy siitä sanomaan?

Niinpä joudumme jatkossakin seuraamaan klassikkojen rääpimistä ja vesittämistä aivan toiseksi teokseksi kuin alkuperäinen oli. Tekijän ja teoksen nimi jätetään mainoskyltiksi ennalleen, mutta sisältö on jotakin muuta. Kriitikot kiittävät, että onpa modernia. Ja kansa rientää kassoille sankoin joukoin uskoen itseään viisaampia kellokkaita. Näin se menee.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20140926 (20140926) o Kotisivu o Webmaster