5.10.2014 11:27 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Kansanedustajat ja koko valtakunnan etu

Pekka Pihlanto

Kansanedustajan tärkein tavoite on tulla uudelleen valituksi. Juuri tästä syystä haikailut eduskunnan jäsenmäärän puolittamisesta ovat utopiaa.

Toisella tilalla on oman puolueen etu. Sitten tulee kotimaakunnan intressi. Koko maan etu jää useimmiten listan ulkopuolelle. Sen määritteleminen olisikin usein tulkinnanvaraista, ja siten jää runsaasti mahdollisuuksia selittelyihin.

Pääministerin ykköstavoite on oman hallituksensa pitäminen kasassa hinnalla millä hyvänsä yleisestä edusta piittaamatta. Samalla pääministeri-puheenjohtajaa kiinnostaa puolueensa etu. Kuten nyt näkyy Stubbin lausunnosta. "Me olemme saaneet isot päätökset tehtyä hallituksessa --- Nyt on se aika, jolloin me kokoomuksessa rupeamme fokusoitumaan siihen tehtävään, joka meillä on seuraavan kuuden ja puolen kuukauden aikana eli vaalien voittaminen." (Yle uutiset).

Ei vaalien voittaminen suinkaan ole hallituksen jäsenten fokuksessa missään vaiheessa. Heidän pitäisi keskittyä "isoihin asioihin" hallituksessa koko toimikautensa loppuun.

Tällaisia puhutaan tilanteessa, jossa maan asiat ovat rempallaan, ja vaadittaisiin todellisuudessa "niitä isoja päätöksiä".

Sitten ovat hännän huippuna vielä idealistiset kansanedustajat. Näillä on oman ideologiansa mukainen päätös hyvin korkealla sijalla. Samalla se pönkittää kansanedustajan vaalityötä, sillä samanlaisia sinisilmäisiä on myös kannattajakunnassa. Valtakunnan etu ei siinä paina mitään – kuin vahingossa, jos se sattuu joskus olemaan kyseisen ideologian mukainen.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20141005 (20141005) o Kotisivu o Webmaster