Turun Sanomat Lukijan kolumni 3.12.2014

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Ovatko turkulaiset epäkohteliaita?

Turkulaisia sanotaan usein epäkohteliaiksi. Todellisuudessa turkulaiset ovat mitä kohteliainta väkeä. Bussissa ja bussipysäkillä aloitetaan heti huomaavainen keskustelu kanssamatkustajan kanssa.

Aprillia! Eihän se sentään aivan noin mene. Mutta meillä on käytöksemme myös perustelut. Niihin päästään sopivasti viittaamalla Tampereelle sijoittuneen saksalaisen herra Schmitzin kertomukseen, jonka hän esittää kirjassaan "Täällä pohjoisnavan alla. Matkani saunankestäväksi suomalaiseksi".

Schmitz oli ollut hiihtämässä ja kaatunut mäen alla. Samaa mäkeä oli lasketellut suomalainen hiihtäjä, joka oli ohittanut kaatuneen saksansuomalaisen ja kääntänyt vielä päänsä poispäin. Tiedusteluaan myöhemmin tuohtuneena suomalaiselta ystävältään selitystä tähän piittaamattomuuteen, hän oli kuullut, että kysymys oli hienotunteisuudesta. Toinen hiihtäjä oli säästänyt kaatujan nöyryytykseltä, sivuuttaessaan tämän niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Suomalainen antaa apuaan vain pyydettäessä tai jos kaatunut näyttää tajuttomalta.

Näin se toimii Turussakin. Turkulaiset ovat hienotunteisia, kun eivät vaivaa kanssaihmisiään turhalla suunsoitolla ja tunkeilulla. Jokainen saa bussipysäkillä ja bussissa syventyä omiin ajatuksiinsa. Tilanne onkin itärajalle päin mentäessä aivan erilainen. Kieltämättä kokemus voi toisaalta olla tervetullutta vaihtelua, kun bussipysäkillä ventovieras aloittaa keskustelun. Perusturkulainenkin saattaa siinä innostua puhumaan niin, että jälkeenpäin hävettää.

Jos mennään vaikkapa Kuopioon saakka, siellä paikallisten puheliaisuus nousee kolmanteen potenssiin. Siihen saattaa sisältyä pieni vinoilun ja jopa jallituksenkin tarkoitus. Ei ole aivan tuulesta temmattua väittää, että savolaisen aloittaessa jutustelun, vastuu siirtyy kuulijalle. Kerran sikäläisessä ravintolassa huomasimme, että annokseen kuuluvat parsat oli korvattu puserretulla perunamuhennoksella, joka näytti erehdyttävästi parsalta. Tarjoilijan vastaus kysymykseemme oli iloinen: "Kas, unohtivat parsat pois!" Niitä ei silti tuotu jälkeenpäin.

Jos Turussa bussissa tai kahvilassa joku tuntematon alkaa selvittää naapurille elämänvaiheitaan, hän on taatusti kotoisin idästä tai pohjoisesta.

Turkulaisuus on kaikessa tylyyden vaikutelmassaankin yleensä hienotunteista ja vastuullista. Kun on asiaa, niin puhutaan, ja puheet sekä lupaukset myös pitävät. Silti voi olla joskus virkistävää kokea välittömyyttä ventovierailta – kunhan siitä ei saada yliannostusta. Olkaamme siis kukin hyvällä omallatunnolla juuri sellaisia kuin olemme.

Pekka Pihlanto
professori emeritus

Turku

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20141205 (20141205) o Kotisivu o Webmaster