Turun Sanomat Lukijan kolumni 7.1.2015

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Historia toistaa itseään?

Turun Sanomat Lukijan kolumni 7.1.2015

Norssin historian opettaja Olli Miettinen sanoi usein, että historia on nykyisyyden avain. Vain tuntemalla menneisyyden voimme ymmärtää nykyisyyttä.

Tämä väittämä tuli mieleeni lukiessani Panu Rajalan kirjoittamaa Olavi Paavolaisen elämäkertaa. Paavolainen (1903-1964) oli kohuttu kirjailija, toimittaja ja kulttuurivaikuttaja, joka tuli erityisen kuuluisaksi sota-ajan muistelmakirjastaan Synkkä yksinpuhelu. Hän kirjoitti myös teoksen matkastaan natsisaksaan 1930-luvun puolivälissä. Paavolainen kuunteli Hitlerin puheita kutsuvierasaitiosta kuuluisilla Nürnbergin puoluepäivillä. Hän ihaili univormuja ja jopa Hitlerin "neroutta", mutta ei toisaalta mennyt kritiikittä mukaan natsi-innostukseen, joka oli yleistä meilläkin.

Tämän päivän tapahtumia ajatellen on mielenkiintoista havaita, minkälaiseen hurmokseen valtakunnankansleri sai puoluepäivien väkijoukot. Hän korosti valtakunnan sotavoimia ja kansan yhtenäisyyttä sekä Saksan mahtavuutta. Vauhtia otettiin historiallis-uskonnollisista myyteistä. Tämä kaikki oli surutyötä ensimmäisessä maailmansodassa kärsityn tappion ja nöyryyttävien rauhanehtojen johdosta. Saksaa ei enää alistettaisi, pauhasi Hitler, jota ulkomailla monet pitivät koomisena hahmona. Paikan päällä jopa vasemmistolaishenkinen Paavolainen hurmaantui hetkeksi.

Saksa tarvitsi yhteishengen lujittamiseksi yhteisiä vihollisia. Sellaiset löydettiin: maan sisältä juutalaiset ja ulkopuolelta bolsevikit eli Neuvostoliitto. Tämän lietsonnan katkerat hedelmät me kaikki tunnemme.

Näyttää siltä, että Venäjällä on käynnissä hieman tätä muistuttava kehitysprosessi. Karismaattinen johtaja pitää voimakkaita puheita, joissa korostuvat sotavoimat ja ulkoiset viholliset. Aluevaltauksilla ja ilmatilaloukkauksilla korostetaan Venäjän voimaa. Vihollisia ovat Venäjää saartavat länsimaat, etunenässä USA ja Nato. Tukea otetaan maan loistavasta historiasta ja jopa uskonnon pyhyydestä. Tässäkin on kyseessä surutyö: Neuvostoliiton romahdus oli vuosisadan pahin valtiollinen katastrofi. Se vaatii revanssin.

Vaikka eroja kuvattujen ilmiöiden välillä onneksi on – esimerkiksi nykyinen ydinasepelote – myös yhtäläisyyksiä havaitsee huolestuttavassa määrin. Voimme vain toivoa, että järki voittaisi puolin ja toisin. Tässä suomalaistenkin keskeinen toivomus uudelle vuodelle 2015.

Pekka Pihlanto
professori emeritus

Turku

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150107 (20150107) o Kotisivu o Webmaster