Uusi Suomi 12.1.2015 10:45 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Osaammeko enää olla eri mieltä?

Pekka Pihlanto

Voltairen nimiin on pantu sanonta: "Olen eri mieltä kanssasi, mutta taistelen loppuun asti oikeudestasi olla eri mieltä". Varsinkin Pariisin terroriteot ovat nostaneet esiin nykypäivän ongelman: kaikki eivät osaa enää olla eri mieltä toisten kanssa sivistyneellä tavalla.

On suorastaan irvokasta osoittaa erimielisyytensä kynän tuotokseen tappamalla raa'asti kuvan tekijä ja joukko muita, jotka sattuvat olemaan lähistöllä. Tämä edustaa mitä suurinta suvaitsemattomuutta ja barbariaa: joka ei ole samaa mieltä kuin minä ja loukkaa pyhiä arvojani, kuolkoon.

Länsimainen ajattelu ei voi enää nykyisin kuvitella mitään sellaista henkistä tai aineellista arvoa, jonka loukkaamisesta pitäisi rangaista kuolemalla. Kuten tiedetään, sivistysmaat ovat jo luopuneet kuolemanrangaistuksesta. Sodan olosuhteissa se tosin saattaa vieläkin nousta esiin.

Lievemmällä tasolla sama erimielisyyden sietämättömyys näkyy meillä ja muuallakin. Ei puhettakaan siitä, että "taisteltaisiin loppuun asti" esimerkiksi maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvien oikeudesta saada rauhassa ja ilman leimaamista sanoa sanottavansa. Tähän suiden sulkemiseen syyllistyvät myös ne, jotka nyt hehkuttavat olevansa pariisilaisia Charlieita ja käyvät jopa marssimassa hyvän asian puolesta paikan päällä – kuten pääministeri Stubb.

Toivoisin vähemmän ylevää vouhkaamista sananvapaudella ja enemmän tekoja käytännön tasolla. Näyttää vain siltä, että liian monen suomalaisenkin sisällä asuu pieni sensori.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150112 (20150112) o Kotisivu o Webmaster