Uusi Suomi 23.1.2015 20:13 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Ilmavoimien harjoitus Virossa - vaikea tapaus

Pekka Pihlanto

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja eräät ministerit näyttivät olevan eri mieltä ilmavoimiemme harjoituksista Virossa Yhdysvaltain kanssa. Erimielisyys tietenkin torjutaan julkisuudessa. Joku oli mennyt vuotamaan julkisuuteen ulkoasiainvaliokunnan kokouksessa vallinneet erisuuntaiset näkemykset. Vuotajan tarkoitus lienee ollut sabotoida osallistumisemme.

Kysymys yhteistyöstä on tietenkin arkaluontoinen Ukrainan kriisin ja Venäjän aggressiivisen ilmeen johdosta. Vaikka Lapissa on harjoiteltu Naton ilmavoimien kanssa, Venäjään vihamielisesti suhtautuva Viro on eri asia. Lisäksi Venäjä on juuri leimannut Yhdysvallat kaiken pahan alkujuureksi.

Suomelle harjoitus on selvästi ongelma. Jos harjoitellaan Virossa arvellaan, että saatetaan jotenkin epämääräisesti "sitoutua" Viron puolustamiseen mahdollisessa kriisitilanteessa. Ja ennen kaikkea pelätään Venäjän reaktioita. Venäjä on kerännyt lisää joukkoja ja kalustoa itärajamme tuntumaan, mikä vaikuttaa uhkaavalta.

Jos kieltäydymme harjoituksista, meihin lyödään länsimaissa suomettumisen leima. Myös Venäjä voi tulkita, että olemme sen liekanarussa ja se saattaa lisätä paineita meidän suuntaamme vaikuttaakseen politiikkaamme.

Valtiojohtomme on tilanne ei ole kadehdittava. Ongelmaan näyttää olevan vain huonoja ratkaisuja. Ei ihme, että presidentti pelaa aikaa edellyttämällä lisää tietoa. Tosin ratkaisun tekeminen tuskin lisätiedon avulla helpottuisi.

Lisäryytinä kiistassa on Nato-jäsenyyden peikko. Jäsenyyden kannattajat ja vastustajat tulkitsevat harjoituspäätöksen suhteessa mahdolliseen Nato-jäsenyyteen. Harjoitukseen osallistuminen lähentäisi meitä Nato-jäsenyyden suuntaan, ja kieltäytyminen loitontaisi siitä.

Voisi arvata, että valtiojohdon päätös tulee loppujen lopuksi olemaan osallistuminen harjoituksiin, mutta höystettynä vakuutuksilla, että päätös on vain jatkoa vanhalle harjoittelukäytännölle, ja että Nato-jäsenyys ei ole nyt ajankohtainen.

Venäjä on lennellyt viime aikoina harjoitusmielessä edestakaisin Suomenlahdella piittaamatta liiemmälti ilmatilarajoista. Voidaankin kysyä, miksi muut lähivaltiot eivät saisi harjoitella?

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150123 (20150123) o Kotisivu o Webmaster