Uusi Suomi 6.2.2015 13:52 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Suomettuuko Obama vai ei?

Pekka Pihlanto

Saksa ja Ranska ovat torjuneet ajatuksen aseavun antamisesta Ukrainalle sen taistelussa separatisteja vastaan. Suomi on todennut samaa presidentin suulla – olisiko joku mitään muuta arvellut? Presidentti Obamalla on sen sijaan aito päätöstilanne. Jos diplomatia ei auta, hän saattaa kallistua antamaan Ukrainalle puolustuksellisia aseita ja tiedusteluvälineitä.

Tällä hetkellä separatistit ovat Venäjän ase- ja miehistöavun turvin niskan päällä. Siksi on epätodennäköistä, että Venäjä ryhtyisi tosissaan neuvottelemaan aselevosta. Jos separatistien sotaonni kääntyisi, tilanne olisi toinen ja asemien jäädytys voisi jo houkutella. Nyt mennään rintamalla eteenpäin, ja neuvottelut ovat vain hämäystä.

Obaman tilanne on hankala. Jos hän antaa aseita – mistä Venäjä tietenkin varoittaa ankarasti – kriisi voi eskaloitua Venäjän ryhtyessä tukemaan separatisteja yhä avoimemmin. Kukaan ei tiedä, mihin tämä tie johtaa.

Jos Obama pidättäytyy aseavusta, se antaa Venäjän mielestä avoimen valtakirjan jatkaa nykyiseen malliin ja ehkä innostaa vielä lisäämään painetta Itä-Ukrainassa. Tällainen ratkaisu Obamalta merkitsisi hänen "suomettumistaan" – sitähän pidättyvä ja ärsyttämistä välttävä politiikkaa Venäjää kohtaan tarkoittaa. Sillä ei ole hyvä kaiku maailmalla, kuten tiedämme.

Ilmeistä on, että Venäjä ei kunnioita mitään muuta kuin voimaa. Mutta paljonko sitä on käytettävä? Obama on kuin pokeripöydässä. Putinin ilme ei paljasta, miten suurin panoksin hän pelaa tai heittääkö hän korttinsa pöytään, jos Obama korottaa.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150206 (20150206) o Kotisivu o Webmaster