Uusi Suomi 9.2.2015 15:03 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Yleinen tyhmistyminen käynnissä?

Pekka Pihlanto

"Seuraavat sukupolvet eivät enää ole edellistä fiksumpia – ihmiskunnan keskimääräisen älykkyysosamäärän sanotaan kääntyneen laskuun". Apulaisprofessori Markus Jokela teki asiasta selkoa Aamu-tv:ssä 9.2.

"Vuonna 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan Suomessa keskimääräisen älykkyysosamäärän nousu tyssäsi vuoteen 1997. Tutkijat eivät ole vielä pystyneet antamaan pitävää selitystä tähän. Vastausta on etsitty erityisesti nuorison elämäntavoista, terveydestä ja kulttuurista. Jos katsotaan 30 vuotta taaksepäin nuorison terveydentilan kehitystä, esimerkiksi metabolisissa riskitekijöissä on menty heikompaan suuntaan (ylipaino, kohonnut verenpaine, verensokeri, kohonneet rasva-arvot). Entä voisiko ilmiöön vaikuttaa internet-ajan sirpaleinen tietotulva, joka aiheuttaa monelle infoähkyä? – Se on hyvä ja kiistelty kysymys. On esitetty argumentteja puolesta ja vastaan, Jokela sanoo."

Tavallisen kansalaisen arkihavainnon mukaan näin on todellakin käynyt. Ihmisten harrastukset ovat käyneet pinnallisiksi esimerkiksi juuri sosiaalisen median ympärivuorokautisen käytötön johdosta. Nuoriso ja keski-ikäisetkään eivät enää lue kirjallisuutta, joka vaatii omakohtaista paneutumista ja keskittymistä, vaan tyytyvät pinnalliseen ja älyllisesti vähän vaativaan surffailuun.

TV-viihde ja myös monet asiallisiksi tarkoitetut ohjelmat ovat käyneet niin älyvapaiksi, että niitä ei ajatteleva ihminen viitsi seurata. Aikuiset käyttäytyvät niissä kuin kypsymättömät teini-ikäiset. Kaiketi älykin rappeutuu, kun sitä ei käytetä?

Ravinnosta on maallikon vaikea sanoa paljon mitään, mutta roskaruoka ja einekset ovat monella sivuuttaneet tuoreista raaka-aineista tehdyt ruuat. Alkoholi tekee oman osuutensa. Voi vain aprikoida, mitä keskioluen "vapauttaminen" vaikutti kansanterveyteen ja älykkyyteen - nyt tosin Keskusta aikoo tärvellä keskioluen laimentamisella vaalivoittonsa.

Yleinen ihmistä henkisesti kuluttava epävarmuus ja pinnallisuus ovat seuranamme talouselämän, erityisesti finanssimaailman myllerrysten johdosta.

Uskoisin, että äly viihtyy ja kukoistaa rauhallisissa oloissa, jotka alkavat olla harvinaisuuksia yhä useammille. Kaikki eivät edes tietäisi, mitä tehdä rauhallisessa ympäristössä, jossa olisi vapaus hankkia itse itselleen virikkeitä. Sitä "ongelmaa" ei nyt monellakaan ole, sillä kaupallinen viihde ja markkinakoneisto alistavat ihmiset jatkuvaan ärsykerumbaan ja kiireeseen. Sen vallasta irtautumiseen tarvittaisiin määrätietoisuutta – ja älyä.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150209 (20150209) o Kotisivu o Webmaster