Uusi Suomi 15.2.2015 10:35 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Poliittinen sopivuus jyrää pätevyyden

Pekka Pihlanto

HS kirjoittaa pääkirjoituksessaan (15.2.) poliittisista virkanimityksistä. Tuorein tapaus on uuden Kansallisen koulutuksen arviointikeskukseen johtajan valinta.

"Porilainen opetusministeri Krista Kiuru (sd) nimitti virkaan Harri Peltoniemen. Hänkin on puoluekannaltaan sosiaalidemokraatti ja Porista kotoisin. Virasta kilpaillut koulutetumpi hakija valitti asiasta oikeuskanslerille, jonka torstaina antamasta päätöksestä käy karusti ilmi, miten ministerit käytännössä pystyvät ohjaamaan virkoihin mieleisiään henkilöitä ja kirkkain silmin väittämään, ettei nimitys ole poliittinen".

Ja mitä tekee oikeuskansleri? Hänen mukaansa näyttöä ei ole, että Kiurun ohjaus olisi ollut poliittisesti motivoitunutta tai lainvastaista – mutta asiallistakaan se ei oikeuskanslerin mukaan ollut. Ettei ollut näyttöä? Virkaan valitaan puoluetoveri, joka sattuu olemaan Porista kuten Kiurukin. Lisäksi hän on vähemmän koulutettu kuin hakija, joka teki nimityksestä kantelun.

Lisänäyttönä nimityksen poliittisuudesta on vielä se, että "Kiuru puuttui voimakkaasti nimitykseen jo siinä vaiheessa, kun hänelle vasta esiteltiin seitsemän haastateltua hakijaa ilman paremmuusjärjestystä. Kiuru oli kiirehtinyt kertomaan kesken virkamiesvalmistelun omana kantanaan, että Peltoniemi on 'pätevin ja sopivin'". Ei siis ollut edes tarvetta paneutua muiden hakijoiden ansioihin, kun porilainen demari oli niin ylivoimainen. Siinä oli selvä määräys virkamiesvalmistelulle.

Kaiken järjen mukaan tämän selvempää näyttöä nimityksen poliittisuudesta on vaikea ajatella. Oikeuskansleri siunaa tämän mädännäisen maan tavan todeten vain sivulauseessa, että menettely ei ollut asiallinenkaan. Onko tavanomainen tuomarin harkintavalta poistettu oikeuskanslerin keinovalikoimasta? Vetoaminen ja uskominen pelkkään "poliittiseen sopivuuteen" on asiallisesti ottaen yhtä tyhjän kanssa. Vanha tuomarin ohje sanoo, että se mikä ei ole kohtuullista, ei voi olla lakikaan.

Pelkällä maallikkojärjellä kyseisen tapainen nimitys on räikeän poliittinen. Kansalaisia pitäisi kiinnostaa tässä se, että pätevämpi henkilö sivuutetaan ja valitaan poliittisesti sopiva. Tällaisen henkilön päätöksetkin tehtävässään tulevat olemaan vain "poliittisesti sopivia". Se saa riittää kansalaisille.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150215 (20150215) o Kotisivu o Webmaster