Uusi Suomi 16.4.2015 16:05 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Helsinkiläisten taidekinkku

Pekka Pihlanto

Helsinkiläiset ovat nimeämässä taidemuseonsa Kinkuksi. Nimi tulee museon englanninkielisen nimen alkukirjainten mukaan: Helsinki Art Museum, HAM (kinkku). Kinkku-sanalla on vahvat perinteet Helsingin nuorison kielenkäytössä. Serkkuni puhui jo 1950 -luvulla kinkuista tarkoittaen tyttöjä.

Museon Kinkku -nimeä eivät kuitenkaan arvattavasti riemulla kiittele ne uskonnolliset piirit, jotka pitävät sianlihaa epäpyhänä, suorastaan saastaisena, eivätkä sitä siksi syö. Samasta syystä nimi on - ehkä tahaton - herja juutalaistaustaisen Guggenheim -museon suuntaan. Helsingin taidemuseon taholta on ilmoitettu, että nimi on monitulkintainen niin kuin nykytaidekin. Niinpä.

Taiteen eräs tehtävä on tiettävästi sävähdyttäminen ja jopa pahennuksen herättäminen. Hyvässä muistissa on vielä näyttämötaiteen (tai "-taiteen"?) puolelta "Jumalan teatteri", jonka näyttelijät heittivät 'sitä itseään'' katsojien niskaan.

Kuvaamataiteen puoleltakin löytyvät omat pahennuksen herättäjänsä, esimerkiksi kissantappovideo - jos se nyt oli kuvaamataidetta. Hyvä makuhan on vain sovinnaisten poroporvareiden keksintöä, eikö vain? Tässä mielessä museon nimi onkin osuva, joskin yksipuolinen pahennuksen herättämisen suhteen.

Kinkkuhan tuo ainakin pohjoismaisen joulukansan mieleen pelkästään miellyttäviä tuntemuksia. Muita se kyllä voi "sävähdyttää" edellä kertomieni esimerkkien tapaan.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150415 (20150415) o Kotisivu o Webmaster