Uusi Suomi 24.4.2015 16:30 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
EU on avuton Välimeren katastrofien edessä

Pekka Pihlanto

Välimerellä on sattunut joukko traagisia veneonnettomuuksia, jotka johtuvat pohjimmiltaan siitä, että Pohjois-Afrikasta pyritään suurin joukoin huonokuntoisilla veneillä Eurooppaan. Keskeinen taustatekijä tässä kansainvaelluksessa on suuri elintasokuilu mantereiden välillä ja lisäksi Afrikan maiden levottomat olot. Monet pakenevat henkensä edestä ja asettavat itsensä tietoiseen hengenvaaraan.

Välittömät syylliset tähän vastuuttomaan ihmisten rahtaukseen ja ihmishenkien vaarantamiseen ovat rikolliset, jotka myyvät epätoivoisille ihmisille paikkoja merikelvottomiin aluksiin. Kuitenkin myös laittomasti maasta lähtevät ja Eurooppaan ilman laillisia matkustusasiakirjoja pyrkivät syyllistyvät rikolliseen tekoon tai sen yritykseen – joskin lieventävien asianhaarojen vallitessa.

Ilmeisen syyllisten ryhmän muodostavat myös lähtömaiden viranomaiset ja poliitikot, jotka sallivat tämän rikollisen toiminnan jatkumisen. On luultavaa, että he saavat rikollisilta oman siivunsa matkalipputuloista. Heidän olisi helppo lopettaa tämä toiminta, mutta eivät halua tappaa kultamunia munivaa hanhea, vaan mieluummin omia kansalaisiaan. Viranomaiset saattavat jopa hiljaisesti toivottaa lähtijät tervemenneiksi, sillä näin maan työttömyystilastot kaunistuvat.

EU:n moraalista vastuuta katastrofista on liioiteltu ja samalla jätetty vähäisemmälle huomiolle todelliset vastuulliset, jotka myös voisivat halutessaan tehdä jotakin – lähtömaiden viranomaiset. EU:n on tietenkin osallistuttava pelastustoimiin inhimillisyyden nimissä, mutta se ei suinkaan ole varsinainen ratkaisu ongelmalle. Viimeksi sattunut katastrofi tapahtui lähellä Afrikan rannikkoa. Ei EU:n vastuu pelastustoimista voi sinne asti ulottua. Toimiva keino ei myöskään ole pakolaiskiintiöiden kasvattaminen, sillä se vain motivoisi uusia yrittäjiä venäläisen ruletin pelaamiseen. Tulijoita kyllä riittää monin verroin EU:n resurssit ylittävässä määrin.

Suuri hukkuneiden määrä on hirvittävä inhimillinen katastrofi, joka saa tunteet pintaan täälläkin. Silti on suunniteltava järkiperäisiä, realistisia keinoja ongelman ratkaisemiseksi. Sen tapaiset tunteenpurkaukset kuin "Ajatelkaa, jos tämä tapahtuisi Itämerellä", eivät tarjoa mitään ratkaisua ongelmaan. Tosin EU:lta on vaikea odottaa järkevyyttä , sillä EU on pitkälti tunteisiin nojaava hanke, kuten finanssikriisin jälkeen esiin nousseet taloudelliset realiteetit ja Kreikan velkaongelmassa sählääminen ovat katkerasti osoittaneet.

Järkevät päättäjät tarttuisivat Välimeren ongelman alkusyihin. Pohjois-afrikkalaisten valtioiden hallituksia olisi painostettava kaikin mahdollisin keinoin estämään matkojen myynti ja veneiden lähteminen rannasta. EU voisi lisäksi pyrkiä kohdistamaan toimenpiteensä suoraan rikollisiin matkanjärjestäjiin, vaikka se ei ole helppoa, koska nämä operoivat vieraiden valtioiden alueella.

On tosin vähemmän rohkaisevaa havaita, että EU ei pysty hoitamaan edes sinänsä vähäistä kerjäämisongelmaa, vaikka kerjäläisten lähtömaa on EU:n jäsen. Ehdotankin Välimeren katastrofin yhteydessä EU:n päättäjille ja kotimaisille poliitikoille ajatuskoetta: miten Venäjä hoitaisi vastaavan ongelman, jos sen rajojen yli alkaisi vyöryä laittomia maahanmuuttajia? Vähänkin Venäjän toimintatapoja seurannut päättelisi, että siellä ei esiintyisi EU:lle tyypillistä halvaantuneisuutta päätösten edessä. Sanotaanpa Venäjän poliittisesta kulttuurista mitä tahansa, se osaa huolehtia omasta valtiollisesta edustaan.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150424 (20150424) o Kotisivu o Webmaster