Uusi Suomi 28.4.2015 08:35 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Sote-ratkaisu: kaikki valta maakunnille?

Pekka Pihlanto

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on pitänyt ennen vaaleja todennäköisimpinä Sote-vaihtoehtoina kuntayhtymämallia ja maakuntamallia. Kolmas olisi vastuun siirto kunnilta valtiolle.

Kuntayhtymiin liittyy kaksi perustuslaillista ongelmaa: demokratiavaje ja rahoitus: kuntien rahoitusvastuun vastapainoksi kunnilla ei olisi riittävästi valtaa vaikuttaa rahankäyttöön. Keskusta on jo pitkään kannattanut maakuntamallia, jossa maakunnallinen elin järjestäisi sekä terveyspalvelut että vaativat sosiaalipalvelut.

Maakunnat saisivat verotusoikeuden ja päättävä elin valittaisiin vaaleilla. Tässä arveluttaa ensinnäkin uuden veronkantajan syntyminen. Kun verotusoikeus saadaan, sitä myös käytetään. Tämä mahdollisuus ei motivoi säästämään, koska aina voidaan mennä kansalaisten kukkarolle. Tämä nähdään jo Ylen rahoituksen seurauksista. Siellähän eletään kuin pellossa.

Maakuntamallin vallitessa väistämättä kokonaisverorasitus nousisi – varsinkin nykyisessä ylivelkaantumistilanteessa, jolloin velanotto ei ole suositeltava tai kohta edes mahdollinen vaihtoehto.

Yhdet uudet vaalit entisten lisäksi eivät myöskään innostaisi kansalaisia. Äänestysprosentit ovat jo nyt liian alhaisia. Vaalien myötä koko Sote -maailma puoluepolitisoitaisiin perusteellisesti. Se ei tietäisi hyvää itse asialle eli terveydenhoidolle ja sosiaalitoimelle.

Muodollinen kansanvalta ja kuntien päätösvalta eivät ole loppujen lopuksi niin arvokkaita asioita, että niiden takia kannattaisi luoda tällainen kansalaisille kalliiksi tuleva demokratiasirkus.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150428 (20150428) o Kotisivu o Webmaster