Uusi Suomi 29.4.2015 18:20 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Kukin omassa kuplassaan

Pekka Pihlanto

Kun keksitään uusi nimi ilmiölle, koko mediakenttä katsoo aiheelliseksi ottaa siihen kantaa. Viimeisin tällainen uudissana on "kupla". Pääkaupunkilaiset puna-vihreät suvaitsevaiset elävät omassa kuplassaan ja maaseudun käsittämättömät perusjuntit omassaan. Kumpikaan ryhmä ei ymmärrä toistaan.

Kuplassa ei ole tässäkään merkityksessä mitään sisällöllisesti uutta. Se on vain uusi nimi vanhastaan tunnetulle ilmiölle. Ennen puhuttiin jonkun muita ymmärtämättömän ihmisen elävän omassa norsunluutornissaan, josta hän ei näe oikeaa todellisuutta.

On – tai ainakin pitäisi olla – itsestään selvää, että jokainen ihminen elää oman ajatusmaailmansa ja omaksumansa ideologian vankina. Hän ei ymmärrä, eikä myöskään hyväksy asioita, jotka eivät sovi yhteen hänen pinttyneiden käsitystensä eli maailmankuvansa kanssa. Jos tätä omaa maailmaa halutaan kutsua kuplaksi, jonka jakaa joukko samanhenkisiä, olkoon näin. Asia ei tosin siitä juurikaan valkene.

Tämä ikivanha ilmiö selittää oikeastaan kaikki mahdolliset ristiriidat ja kiistat yksilöiden, kuten myös ryhmien välillä. Älymystö tai sellaiseksi ilmoittautuva ja tavallinen kansa elää kumpikin omissa kuplissaan. Niin tekevät vasemmistolaiset ja oikeistolaiset, kapitalistit ja duunarit, venäläiset ja länsimaiden kansalaiset. Eri kupliin näyttävät juuttuneen velkaiset kreikkalaiset ja loput EU-maista. Erikuplaisia vastinpareja voisi luetella loputtomiin.

Kaikkialla, missä esiintyy erimielisyyksiä, riitaa ja sotaa, siellä on vähintään kaksi ryhmää, jotka ajattelevat kumpikin omalla tavallaan muodostaen näin tahoillaan samoin ajattelevien ja tuntevien kuplat. Jopa huonosti toimivassa ihmissuhteessa voi nähdä kaksi ihmistä oman yksityisen kuplansa sisällä.

Kupla-sanan käyttö ei siis tarjoa meille yhtään lisää aineksia näiden erimielisyyksien ratkaisemiseen. Edelleen on ristiriitoja soviteltaessa käytettävä vanhoja keinoja, jotka osoittautuvat usein riittämättömiksi ja tehottomiksi, mutta muutakaan ei ole.

Kupla-sanasta saattaisi kuitenkin olla se hyöty, että se kiinnittää huomion kiistoihin ja niiden osapuoliin ehkä joillekin yksilöille uudella tavalla: näin voitaisiin korostaa, että jokainen ihminen ajattelee omalla tai omalle ryhmälleen tyypillisellä tavalla.

Jokainen yksilö ja ryhmä kuvittelee oman kuplansa edustavan ainoaa totuutta, eikä siten voi eikä haluakaan ymmärtää toiseen kuplaan juuttuneita. Kummankaan kuplan väki ei ole yleensä ehdottomasti oikeassa. Kumpikin voi olla osittain oikeassa ja osittain väärässä. Tai sitten päin vastoin.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150429 (20150429) o Kotisivu o Webmaster