Uusi Suomi 25.6.2015 14:25 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Kreikka on vain rahan läpikulkumaa

Pekka Pihlanto

Pitkään on tiedetty, että Kreikan saamat tukirahat menevät suurelta osin saksalaisille, ranskalaisille, englantilaisille ja muidenkin maiden pankeille. Siinä on eräs vahva syy siihen, että Kreikkaa ei ole päästetty eroon euroalueesta. Suuret EU-maat tarvitsevat Kreikkaa rahan läpikulkumaana. Suomen tapaisille valtioille tässä ruletissa tarjoutuu lähinnä maksajan rooli. Meidän pankeillamme kun ei juurikaan ole saatavia Kreikalta.

Tässä on myös keskeinen syy siihen, että Kreikka on neuvotteluissa euromaiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston kanssa niin itsepäinen. Se lypsää itselleen etuja, koska tietää, että sitä ei päästetä irti eurosta. Euroopan keskuspankki syytää Kreikalle hätärahoitusta, jotta kreikkalaiset voivat siirtää talletuksiaan turvallisten euromaiden pankkeihin. Siinä jälleen näiden vastaanottavien maiden etu, josta Suomi ei pääse nauttimaan. Hullun hommaa suomalaisilta?

Edustajamme aina Paavo Lipposesta alkaen hehkuttivat halua päästä "niihin pöytiin, joissa päätöksiä tehdään". Niin päästiinkin – pöydän viereen seuraamaan, kun isommat hoitelevat bisneksiään, joissa meillä on vain maksajan rooli. Euro ei ole ainoa esimerkkitapaus.

Kreikalle tämä järjestely sopii. Hyväuskoiset EU-poliitikot ovat lisäksi poistaneet kreikkalaisilta lähes kaiken epävarmuuden neuvottelupöydässä julistamalla, että Kreikka kyllä pidetään eurossa. Helleenit pysyvät siis haalimaan itselleen ainakin meheviä muruja neuvottelupöydästä.

Euro on ikuinen! Niin on, ikuinen riesa, sanoisi suomalainen realisti.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150625 (20150625) o Kotisivu o Webmaster