Uusi Suomi 1.7.2015 09:33 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Kreikkalaiset maksattavat veronsa muilla

Pekka Pihlanto

Veronkierto on kreikkalaisten kansallisharrastus. Professori Timo Rothovius uskoo, että jos kaikki tulonsaajat maksaisivat veronsa, Kreikan julkinen talous olisi kunnossa. Kaikki sitä harrastavat. On totuttu siihen, että veroja ei makseta, ja monet virkamiehet ottavat lahjuksia. Veroista pääsee, kun maksaa verovirkailijalle jotakin (Ilta-Sanomat 1.7.).

Tämä merkitsee yksinkertaisesti sitä, että koska veroja ei onnistuta perimään riittävästi maan julkisen talouden menojen maksamiseksi, Kreikka on joutunut ottamaan lainaa ja saanut tukipaketteja voidakseen suoriutua virkamiestensä palkoista ja muista valtion menoista ja maksuista.

Kun lainojen takaisinmaksut näyttävät siirtyvän hamaan tulevaisuuteen tai – hyvin todennäköisesti – ne jätetään kokonaan suorittamatta, me euromaiden veronmaksajat maksamme muun muassa verot kreikkalaisten veropinnareiden puolesta.

Verojen välttely ja lahjusten maksaminen ovat kreikassa kaikkien huvia. Vuosia sitten pyysin kreikkalaiselta taksikuskilta kuittia. Siihen asti hyvin englantia ymmärtänyt kuski ei ollut millään tajuta, mistä on kysymys. Lopulta hän repäisi taskukalenteristaan sivun, jossa oli sen verran tilaa, että hän saattoi tuhertaa siihen matkan hinnan ja allekirjoituksensa.

Koska kreikkalaiset eivät kiinnitä euroalueelle tekemissään neuvottelutarjouksissa juurikaan huomiota veronperintään ja lahjuskäytäntöön voi päätellä, että myös ministerit ovat mukana tässä yleisessä harrastuksessa.

Kreikkalaiset ylpeilevät demokratiallaan, mutta rehellisyys ja valtion yhteisestä taloudesta huolehtiminen eivät näytä kuuluvan kreikkalaiseen demokratiakäsitykseen. Olemme saaneet Euroopan unioniin jäsenen, joka ei tunne edes kansallista yhteenkuuluvaisuutta. On siis turha odottaa sitä muihin EU:n jäsenmaihin päin. Helleenit ovat mukana yhteisössä vain saalistusmielessä.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150701 (20150701) o Kotisivu o Webmaster