Uusi Suomi 26.7.2015 20:33 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Yritysjohtajat ovat työhönsä huonosti motivoituneita

Pekka Pihlanto

Suomessa ja ehkä muissakin länsimaissa yritysjohtajat näyttävät olevan kaikista palkansaajaryhmistä huonoiten työhönsä motivoituneita. Tähän viittaa taas kerran Helsingin Sanomien tuore selvitys, jonka mukaan toimitusjohtajien palkat ja rahabonukset kasvoivat 8,3 prosenttia vuodessa, kun kokoaikaisessa työsuhteessa olevan suomalaisen ansiot keskimäärin kasvoivat 1,5 prosenttia vuodessa.

Yritysjohtajien palkat ja bonukset ovat tunnetusti olleet jo pitkään aivan omaa luokkaansa verrattuna muihin työllään toimentulonsa ansaitseviin kansalaisiin. Johtajia kannustetaan töihinsä tulospalkkio- ja bonusohjelmin, jotka tuovat heille palkan lisäksi sievoisia lisätuloja.

Selitys bonuksille on johtajien kannustaminen tekemään työtä. Näiden kannusteiden avulla heidät saadaan bonusjärjestelmien suunnittelijoiden mukaan toimimaan yhtiön osakkeenomistajien etujen mukaisesti. On sanottu, että palkalla tullaan vasta työpaikalle, mutta varsinaiset tulokset tehdään bonusten kannustamina.

Tavalliset palkansaajat motivoituvat itse työstä – tulos- ja kannustuspalkkiot ovat heille tuiki harvinaisia. Työt tulevat kuitenkin edelleen tehdyiksi, vaikka nykyisessä kireässä taloustilanteessa palkankorotuksetkin ovat lähinnä utopiaa. Päin vastoin palkkoja pitäisi alentaa.

Omistajien tavoitteiden mukaiseen toimintaan ei työntekijöitä tarvitse kannustaa, sillä he ovat velvollisia tekemään ja tekevät niin kuin esimies sanoo.

Yritysjohdon kerroksessa kaikki on siis toisin. Onko rekrytointifirmoilla jotenkin väärät kriteerit etsiessään johtajakandidaatteja, koska ne ovat toistuvasti päätyneet näin työhaluttomiin johtajiin?

Vai onko kysymys vain siitä, että omistajat on saatu uskomaan, että yritysjohtajat nyt vain ovat sellaista väkeä, joka ei aivan tavanomaisilla palkoilla ryhdy töihin?

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150729 (20150729) o Kotisivu o Webmaster