Uusi Suomi 25.8.2015

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Tunkekaa innovaatiot...

Pekka Pihlanto

Helsingissä järjestetyssä hallituksen leikkauspolitiikkaa vastustavassa mielenosoituksessa nähtiin lakana, jonka viesti kuului: "Tunkekaa innovaatiot perseeseenne".

Siinäpä toivotus hallitukselle! Tietämättömyydelle ei voi mitään, mutta julisteen kantajat leimasivat koko tilaisuuden kielteisellä tavalla. Mikael Junger kommentoi asiaa Facebook-tilillään, että mielenosoitus vain vahvisti nykyisen hallituksen asemaa. – Edesmenneen Neuvostoliiton lippua liehuttavat ja edellä mainitun tyylisiä kehotuksia välittävät eivät ole Suomen asialla.

Mikä tämä pelottava innovaatio sitten on? Esimerkiksi innovaatiorahoituskeskus Tekesin mukaan innovaatio tarkoittaa kaupallisesti tai yhteiskunnallisesti uudella tavalla hyödynnettyä tietoa ja osaamista. Se on siis jokin keksintö, josta on kaupallisesti hyötyä.

Kun innovaatio saadaan aikaan, yritys voi sen avulla parantaa kilpailukykyään ja menestyä sekä tarjota mahdollisesti lisää työpaikkojakin. Siten onnistuneet innovaatiot ovat vaihtoehtoja esimerkiksi työajan pidentämiselle ja muille työntekijöitä rokottaville toimenpiteille.

Yrityksiä pitäisi siis kannustaa kehittelemään innovaatioita. Ne ovat yritysten johtajien vastuulla. Hallitus voisikin patistaa yrityksiä innovoimaan. Ongelmana vain on se, että uusia lakeja säätämällä tai viranomaismääräyksiä antamalla ei ketään voida pakottaa innovoimaan.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150825 (20150825) o Kotisivu o Webmaster