Uusi Suomi 8.11.2015 18:17 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Mikä on Sipilän pakkovatuloinnin tulos?

Pekka Pihlanto

Kun pöly tulee laskeutumaan sote-ratkaisun yltä nähdään, että ratkaisu ei ollut ainakaan Suomen terveydenhoidolle ja potilaille onnekas. Jo nyt voidaan nähdä, että poliittinen alueideologia voitti ja tuotti hallintosotkun, joka tulee maallemme kalliiksi – eräs asiantuntija on jo ehtinyt arvioida julkisuudessa, että ratkaisu maksoi maallemme miljardi euroa.

Mahtoiko pääministeri Sipilä itsekään uskoa puheisiinsa kolmen miljardin euron säästöistä ja siitä, että nyt päästiin eroon hallintohimmeleistä? Ehkä poliittinen kokemattomuus sekoittuneena ideologiseen itsevarmuuteen tuottaa tällaisia harhaluuloja?

Asiantuntijoiden laajoihin selvityksiin perustunut suositus enintään kahdestatoista sote-alueesta sivuutettiin vähin äänin ja valittiin puoluepoliittisin perustein kahdeksantoista. Väliportaan hallinto näin monine vaalein valittavine hallintoelimineen merkitsee poliittista kähmintää ja hallinnollista tyhjäkäyntiä, joka saattaa ehkä merkitä jonkinlaista alueellista tasa-arvoa, mutta tulee maksamaan maltaita veronmaksajille.

Keskusta tulee saamaan monessa näistä elimistä enemmistön, ja se ratkaisi Sipilän kannan. Jos alueet saavat vielä verotusoikeuden, niin vielä kalliimmaksi tulee: tunnetusti sieltä otetaan, mistä on otettavissa – sen sijaan, että hillittäisiin rahankäyttöä. Tulevat mieleen presidentti Urho Kekkosen ajat, jolloin maan etu jäi toissijaiseksi maakuntien edun rinnalla.

Mitä tulee kokoomuksen hehkuttamaan potilaan valinnan lisääntymiseen, on sekin valitettavasti vain toiveajattelua. "Raha seuraa potilasta" on tyhjä iskulause. Nykyisinkin yksityisillä terveysasemilla laskusta vähennetään Kelakorvauksen osuus. Toisin sanoen Kelan osuus seuraa potilasta, mutta se on pienentynyt kuin pyy maailmanlopun edellä. Samoin tulee käymään nyt tehdyn sote-ratkaisun osalta: kun valtion rahat tällä menolla entisestään vähenevät, potilasta seuraa yhä pienemmäksi käyvä rahamäärä, ja potilaan oma maksuosuus kasvaa.

Mitä siis kokoomus sai korvaukseksi keskustan maakuntavallan lisäyksen hyväksymisestä? Ei mitään. Nähtäväksi jää, mitä tästä ratkaisusta tuumivat ne asiantuntijat, joiden näkemystä hallituskaan ei voi sivuuttaa: kansainväliset luottoluokittajat. Jos he näkevät tämän kestävyysvajeen pienentämisbluffin läpi, niin maamme luottoluokitus tulee heikkenemään eli korkotaso nousemaan. Siinä vielä sote-ratkaisun lisäbonus Suomen kansalle.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20151108 (20151108) o Kotisivu o Webmaster