Uusi Suomi 16.12.2015 17:07 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Eikö Stubb tiennyt, vai valehteliko hän?

Pekka Pihlanto

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin perätön lausuma hallintarekisterilakia vastustaneiden viranomaisten määrästä nosti melkoisen mediakohun ja välikysymyksen. Se aiheutti myös joukon Stubbin nöyriä anteeksipyyntöjä.

En osaa sanoa, oliko asia todella välikysymyksen väärtti, mutta aivan pikkujuttu se ei ole. Kun yhdeksänkymmentä prosenttia lausunnon antaneista viranomaisista suhtautui hallintarekisteriin kielteisesti, ja Stubb väitti näitä olleen vain kymmenen prosenttia, niin olihan totuuden ja Stubbin lausuman välillä melkoinen kuilu.

Entä jos kukaan ei olisi huomannut Stubbin antaman tiedon virheellisyyttä? Olisiko nyt hylätyksi tullut laki mahdollisesti hyväksytty? Jos näin olisi voinut käydä, niin virheellinen tieto olisi ollut todella merkittävä. Onneksi Hesarin toimittaja oli valppaana – ja myös laskutaitoinen.

Stubb ei tietenkään myönnä valehdelleensa, vaan "antaneensa virheellisiä tietoja". Valehtelu on ruma sana, ja niinpä siitä ei eduskunnassa yleensä puhutakaan, vaan korkeintaan "muunnetun totuuden esittämisestä", mikä on itse asiassa sama asia.

Jos Stubb valehteli tai puhui tieten tahtoen muunnettua totuutta, se vaikuttaa varsin pahalta, koska kyseessä on ministeri ja tapahtumapaikka eduskunta. Muualla maailmassa sellaisesta tulee herkästi lähtöpassit ministerille ja jopa presidentille. Ei ole myöskään sopivaa pyrkiä puhumaan vain niin totta kuin osaa, kuten Anneli Jäätteenmäen tapaus osoitti. Stubbin tapauksessa hallituksen ja eduskunnan luottamus kuitenkin säilyi, joten hän voi jatkaa ministerinä – tosin maine tahriintuneena.

Mutta jos Stubb ei todellakaan tiennyt sen oikeampaa prosenttilukua kuin tuo kymmenen, herää ihmetys ministerin osaamisen ja ahkeruuden tasosta. Miten ministeri voi olla näin huonosti perillä tärkeästä asiasta annetuista viranomaislausunnoista? Kotitehtävät on silloin ainakin tältä osin laiminlyöty.

Voidaan myös kysyä, osoittaako tämä lausuntojen suhteen osoitettu kevytmielisyys ministeriltä asennetta, että "kuullaan, mutta ei kuunnella". Toisin sanoen, pyydetään lausuntoja, koska laki ja käytäntö vaativat, mutta jätetään ne omaan arvoonsa. Tämä osittaa demokratian halveksuntaa. Onnekseen ministeri sentään vältti puhumasta "kaiken maailman viranomaisten lausunnoista".

Oli miten oli, Stubbin suorittamalle virheellisen tiedon jakamiselle ei tunnu olevan yhtään hänen kannaltaan mairittelevaa selitystä.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20151216 (20151216) o Kotisivu o Webmaster