Uusi Suomi 16.1.2016 16:54 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
EU-Junckerin madonluvut

Pekka Pihlanto

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker varoittaa EU-maita Schengen-alueen alasajosta (Taloussanomat 15.1.). Hän on ennenkin heristellyt sormeaan jäsenmaiden suuntaan.

Moni jäsenmaa on aloittanut tilapäiset rajatarkastukset Schengen-alueen sisärajoilla, mikä romuttaa Schengenin idean eli ihmisten vapaan liikkuvuuden. Juncker hehkuttaa, että se joka tappaa Schengenin, hautaa lopulta myös sisämarkkinat. Tähän voisi heti sanoa, että kyseessä ei ole yksittäinen "se joka", vaan näitä hautausurakoitsijoita on jo nyt liikkeellä useita.

Juncker maalailee viestinsä tueksi lisää piruja seinälle. Rajatarkastusten palauttaminen ei ainoastaan synnyttäisi tuntikausien jonoja Schengen-alueen sisärajoille, vaan maksaisi EU-maille jopa kolme miljardia euroa.

Tuskinpa laillisten rajanylittäjien papereiden silmäily isompia jonoja aiheuttaa, mutta tietenkin tämä voidaan EU-byrokratialla saada haluttaessa kuinka takkuiseksi tahansa. Eräs tällainen sääntö määrää, että kaikki on tarkastettava tasapuolisesti ilman mitään profilointia, joka nopeuttaisi laillisesti liikkeellä olevien rajanylitystä.

Kolme miljardia on monissa EU-kuvioissa ollut aikaisemmin pikkuraha, eikä se liian suuri hinta ole nytkään, jos näin saadaan hallitsematon pakolaistulva hallintaan. Junckerin mukaan Schengen-alueen alasajo tekisi jopa euron hyödyttömäksi – "eurossa ei olisi enää mitään järkeä".

On vaikea yhtyä tähän uhkakuvaan, jolla Juncker yrittää pelotella euromaita. Jos eurosta on todella hyötyä esimerkiksi euromaiden välisessä kaupankäynnissä, eivät hyödyt rajatarkastusten palauttamisesta mihinkään katoaisi. Ja moni voisi tähän sanoa, että jos on valittava euron ja rajojaan hallitsemaan pystyvän Euroopan välillä, euro saa mennä.

Junckerin purkaus osoittaa, että paniikki alkaa vallata komission. Hän on todennut olevansa kyllästynyt EU:n jatkuvaan arvosteluun ja hänen mittansa alkaa olla täynnä. Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että arvostelu olisi aiheetonta. EU on sekoillut monissa asioissa varsin pahasti – viimeksi juuri ulko- ja sisärajojen valvonnassa. Juncker pääsi tosin näpäyttämään pakolaiskiintiöitä koskevassa asiassa jäsenmaita siitä, että ne eivät noudata aina päätöksiä, joita ovat itse olleet EU:ssa tekemässä. Tämä on kuitenkin pieni yksityiskohta. Suomi on toki toiminut tässäkin mallioppilaan roolinsa mukaisesti.

Juncker on ilmeisesti sitoutunut liian sokeasti EU-idealismiin – vapaan liikkumisen lisäksi muun muassa yhteisön tiivistämiseen. Molemmat tuntuvat kuitenkin olevan vastatuulessa. Junckerin ja komission pitäisi muistaa, että jos EU ei tyydytä jäsenmaita, kansallisvaltioajattelu valtaa alaa ja maat alkavat livetä EU:n tavoitteista – vaikka ovat itse olleet niitä aikoinaan asettamassa.

Komissiolla ei voine olla täysin omaa agendaa EU:n tulevaisuutta koskevissa asioissa, vaan EU-maat sen lopulta ratkaisevat. Ja näyttää siltä, että jäsenmaat tekevät sen omien kansallisten etujensa pohjalta – eivät idealistisen EU:n edun nimissä, jota Juncker tuntuu ajavan.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20160116 (20160116) o Kotisivu o Webmaster