Uusi Suomi 9.2.2016 20:00 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Turkki kiristää EU:ta pakolaistulvalla

Pekka Pihlanto

Euroopan unioni on luvannut Turkille kolmen miljardin euron avustuksen, jos Turkki lisää ponnisteluja pakolaisten Eurooppaan tulon estämiseksi. Presidentti Erdogan kysyi, aikooko EU maksaa Turkille pakolaisista 3 vai 6 miljardia euroa. Kun Juncker kertoi summan olevan 3 miljardia, Erdogan totesi, että Turkki voi avata rajat Kreikkaan ja Bulgariaan (IS 9.2.).

EU on nyt todellakin liemessä. Jotkut ovat olleet valmiita ottamaan Turkin tapaisen kiristäjävaltion EU:n jäseneksi. Presidentti Tarja Halonen kävi Turkissa lupaamassa Suomen tuen Turkin jäsenyyspyrkimyksille. Onneksi meillä on nyt realistinen presidentti.

Voi hyvin kuvitella, miten tällainen valtio käyttäytyisi etujen lypsämisessä, jos se olisi EU:n jäsen. Vai pitäisikö se ottaa kiireen vilkkaa jäseneksi, että se saataisiin EU:n puolelle? En menisi suosittelemaan.

Kaikessa heikkoudessaan, jonka pakolaisongelma teki näkyväksi, EU alkaa olla hajoamisen partaalla, ellei tehokkaisiin päätöksiin pikaisesti kyetä. Britannian mahdollinen eroaminen on yksi lisänaula EU:n arkussa.

Yksittäiset jäsenvaltiot ovat alkaneet toimia omatoimisesti ja aloittaneet rajavalvonnan vastoin komission ja muiden vapaan liikkuvuuden lumoihin jääneiden näkemystä. Vaikka Schengenin sopimus sallii rajavalvonnan määräajaksi, alkaa olla ilmeistä, että Schengenin sopimus on pian muisto vain. Täysin hajalla on jo Dublinin sopimus, jossa määrätään, että periaatteessa turvapaikkahakemus käsitellään siinä jäsenvaltiossa, johon turvapaikan hakija on ensimmäisenä tullut.

Näihin sopimuksiin presidentti Niinistö viittasi, kun hän totesi: "Jossain vaiheessa jonkun on tunnustettava, että emme kykene, juuri tässä ja nyt, täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita." Tästä hän sai arvosteluryöpyn niskaansa – muun muassa Kirkon ulkomaanavun edustajilta.

EU:ssa ja sen jäsenvaltioissa on huolestuttavan paljon vaikutusvaltaisia ihmisiä, jotka keskittyvät järjestelemään Titanicin kansituoleja, kun laiva on jo painumassa pohjaa kohti. Suomessa luultavasti valtaosa kansasta kuitenkin ymmärtää tilanteen vakavuuden. Onneksi presidentti ymmärsi heidän huolensa.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20160210 (20160210) o Kotisivu o Webmaster