Uusi Suomi 15.2.2016

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Alexander Stubbin eurooppaunelma romahtamassa?

Pekka Pihlanto Valtiovarainministeri Alexander Stubb haikailee HS:ien haastattelussa (15.2.) eurooppalaisten arvojen perään. Hänen mukaansa johtavilta poliitikoilta puuttuu kansalaisrohkeutta puolustaa niitä. Mitä nämä arvot sitten ovat?

Vastaus lienee luettavissa seuraavasta: "EU:ta ympäröi nyt tilanne, jota voi kutsua täydeksi myrskyksi. Unionia uhkaa historiallisen mittaluokan pakolaiskriisi, yhteisvaluutta euro ei ole vieläkään täysin kuivilla, itäeurooppalaiset poliitikot kyseenalaistavat länsimaisia perusarvoja ja Länsi-Euroopassa äärioikeisto kasvattaa suosiotaan".

Tämä tilannekatsaus osittaa lievästi sanoen, että EU:n perusarvot eivät kriiseissä toimi. Alexander Stubb näyttää muun muassa unohtavan, että EU-maiden johtajilla on ollut perustellut syynsä kontrolloida rajojaan pakolaistulvan edessä. EU ja YK ovat luoneet sellaisen perusarvoisen maahantuloautomatiikan, jonka voimassa pitäminen vain arvojen säilyttämisen nimissä alkaa jossakin vaiheessa hipoa sulaa hulluutta.

Stubb moittii suomalaisia, jos he tukevat vapaan liikkuvuuden estäviä rajatarkastuksia. Hän sanoo, ettei olisi ikinä uskonut näkevänsä vielä sen päivän, jona Ruotsi, Norja ja Tanska ottavat käyttöön rajatarkastukset. Vapaa liikkuvuus on siis yksi Stubbin perusarvo.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö lausui äsken puheessaan epäilynsä sen suhteen, voidaanko jatkossa täyttää kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita. Toimittajan kysyessä, moittisiko Stubb presidenttiä tämän sanoista hän vastaa, että vaatimaton valtiovarainministeri ei moiti ketään. Lukijalle jää kuitenkin vaikutelma, että mieli tekisi. Ovathan presidentin lausunnossa juuri ne "perusarvot" katkolla.

Alexander Stubbin kaltaisten eurofiilien asenne EU:hun näyttää olevan ideologis-romanttinen. Arvoista on pidettävä kiinni, vaikka maailma ympäriltä romahtaisi. Tämä asenne karkottaa ajattelusta realismin, ja se on vaarallista päättävässä asemassa olevalle – tai pikemminkin niille, jotka päätösten seuraukset kantavat.

Tosin todellisuuden taju saattaa sittenkin luikerrella vähä vähältä valtiovarainministerinkin ihannemaailmaan. Haastattelussa hän näet huokaisee, että ei hän tiedä, onko EU ikuinen, "ei varmaan". Tämä vaikuttaa hyvältä, joskin pieneltä alulta ministerin uudelleenorientaatiolle kylmään maailmaan, jossa on tällä hetkellä hyvin vähän fantastisia aineksia.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20160215 (20160215) o Kotisivu o Webmaster