Uusi Suomi 2.3.2016 19:11 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Ymmärtääkö yritysjohtaja politiikkaa?

Pekka Pihlanto

Kun arvioi hallituksemme suoriutumista, ei synny mielikuvaa suuresta menestyksestä. Moni kyseli Juha Sipilän hallituksen alkutaipaleella, voiko maata johtaa menestyksellä yritysjohtajan opein. Tässä vaiheessa näyttää siltä, että ei voi.

Isot hankkeet, kuten Sote, eivät ole loksahtaneet paikalleen. Yhteiskuntasopimuksen osaltakin vaikutti vähän siltä, että hallitus ryhtyi mielipuuhaansa vatulointiin. Hallituksen loppuun viemien asioiden luettelo on valitettavan lyhyt.

Mikä on perussyy siihen, että yrityksissä hankitut johtamisopit ja diplomi-insinöörin tiedot eivät tunnu purevan. Yritys on varsinkin insinöörin silmin kuin hyvin voideltu kone, joka tottelee käyttäjänsä tahtoa. Tämä kone koostuu kyllä ihmisistäkin, mutta he eivät ole ongelma, sillä kun johtaja käskee, alaiset tottelevat. Muuten tulee liukas lähtö kassan kautta. Tällaisessa maailmassa johtaja oppii itsetuntoa hivelevän asioiden hallinnan tunteen.

Tämä tunne kuitenkin pyrkii kokemaan kolauksia politiikan myllyn pyöriessä. Tämän koneiston tärkeimmät rattaat ovat ihmisiä ja ihmisryhmiä – esimerkiksi puolueita, painostusryhmiä, erilaisia muita eturyhmiä, jne. Näillä on jokaisella oma tahtonsa, jota ne eivät pidä vakan alla! Pääministerin ja hallituksen mahtikäskyä ja tahtoa noudattavat vain ne harvat, jotka ovat välittömästi hallituksesta riippuvaisia.

Pääministerin pitäisi nopeasti oppia poliittisen myllyn käyttöohjeet, jotka ovat täysin erilaiset kuin yrityskoneiston. On oltava kärsivällinen – neuvoteltava, maaniteltava ja suostuteltava loputtomasti, sekä varauduttava yllättäviin välistävetoihin. Omia tavoitteita on aika ajoin tarkistettava, tehtävä myönnytyksiä, tarjouksia ja kompromisseja. Vatulointi eli saamaton puuhastelu välittämättä tuleeko valmista, ei ole oikea tapa.

Politiikkaan päätyneillä on tietysti muitakin henkilökohtaisia taustatekijöitä, jotka joko helpottavat tai vaikeuttavat heidän toimintaansa poliittisina toimijoina. Julkinen sitoutuminen johonkin taustayhteisöön, jolla on omia ”sääntöjään”, esimerkiksi uskonnolliseen yhteisöön, voi olla ongelmalähde, jne.

Aikaa myöden ainakin mukautuva luonne sopeutuu ja oppii politiikan pelinsääntöjä riittävässä määrin eli niin, että arvostelijat eivät pääse kiinni.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20160302 (20160302) o Kotisivu o Webmaster