Uusi Suomi 26.3.2016 16:03 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Arkkipiispa tuomitsee vihapuheen, mutta ei vihatekoja

Pekka Pihlanto

Evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen on puhunut. Hänen mielestään vihapuheet peittävät liikaa varjoonsa kaiken sen hyvän, mitä meillä on. Eri ihmisten kohtelu tasapuolisesti ja heikompien näkökulman huomioon ottaminen ovat suomalaisen yhteiskunnan peruspilareita. Kari Mäkisen mukaan ihmisten luottamusta näihin ei ole syytä murentaa (Yle 26.3.).

Totta joka sana. Mutta enemmän kiinnittääkin huomiota se, mitä arkkipiispa ei sano. Hän ei tuomitse sanallakaan terroristien vihatekoja. Kieltämättä niitä ei ole ainakaan toistaiseksi tehty hänen arkkihiippakunnassaan eikä kirkkokunnassaan, mutta ihmisoikeusrikoksia ne ovat, ja paljon karkeampia kuin pelkät tyhmät puheet. Luulisi, että hänen puhevaltuutensa ulottuvat myös maan rajojen ulkopuolelle, varsinkin kun hän moittii suomalaisia niistä hairahduksista, jotka ovat ainakin osittain seurausta vihateoista – joita viimeksi tapahtui Brysselissä.

Suomalainen yhteiskunta ei ole enää erillinen saareke, vaan se on yhteydessä muuhun Eurooppaan ja maailmaan, niin hyvässä kuin pahassakin. Ohimennen arkkipiispa ottaa kantaa maahanmuuttoonkin, melkeinpä rivien välissä: "Julkisessa keskustelussa alkaa olla entistä vahvempana äänet niitä kohtaan, jotka yrittävät kynsin hampain pitää elämänsyrjästä kiinni. Ovat ne sitten täällä kasvaneita tai täältä turvaa hakeneita. Niitä aletaan pitää entistä enemmän taakkana tai uhkana joko taloudelle tai turvallisuudelle."

Maahanmuutossa on omat ongelmansa, mutta arkkipiispan mukaan niitä ei ilmeisesti saisi tuoda millään tavoin esiin: joku saattaisi vaikka loukkaantua. Tosiasia on, että jos hallitsematon maahanmuutto ryöstäytyy käsistä uudelleen, se on melkoinen taloudellinen lisärasitus. Valtion pussi ei ole tulojen suhteen pohjaton – toisin kuin papin pussin sanottiin aikoinaan olevan. Nyt kun budjettileikkaukset ovat kohdistuneet köyhimpään työikäiseen väestöön sekä vanhuksiin, lapsiin ja koulutukseen, varojen niukkuuden pitäisi olla selvä kirkon ylimmissäkin kerroksissa oleville etuoikeutetuille.

Mitä tulee turvallisuusuhkiin, Suomessakin on viranomaisten mukaan jo ihmisiä, joilla on terroristiyhteyksiä. Tässäkin valossa Mäkinen olisi voinut tuomita terrori-iskut – kun käskyistäkin löytyisi sopiva tähän tarkoitukseen. Ei liene aivan tuulesta temmattu ajatus, että kirkostamme on tullut pelkkä puudeli. Mutta löytyy mopsilta kyllä hampaita suomalaisten suunsoittajien jalkoihin iskettäviksi.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20160326 (20160326) o Kotisivu o Webmaster