Vakka-Suomen Sanomat 21.4.2016

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Verohallinto uudistaa

Yleensä uudistuksia, varsinkin parannuksia, on syytä tervehtiä ilolla. Nyt verohallinto on säästövimmassaan keksinyt uudistuksen, joka ei suinkaan ole parannus: ns. alkutuottajan kausiveroilmoituslomaketta ei enää toimiteta verovelvolliselle, vaan sen saa itse tulostaa tai tehdä ilmoituksen netissä.

Tästä "uudistuksesta" ei vaivauduttu tiedottamaan erityisen näkyvästi, vaikka muutos on oleellinen poikkeama aikaisemmasta käytännöstä. Asiasta mainittiin vain veroilmoituksen täyttöohjeissa, mutta tämä jää helposti huomaamatta, varsinkin jos mitään myyntiä ei ole ollut.

Veroilmoituksen laiminlyönnistä muistutettiin nyt uhkaamalla tiukalla ja hintavalla arvioverotuksella ja veronkorotuksella, jota ei voida peruuttaa, vaikka verotettavaa tuloa ei olisikaan. Tällaista verovelvollisten mielivaltaista kohtelua saadaan aikaan kun virkamiesten säästötavoitteeseen yhdistyy tyylitajun ja oikeudentunnon puute.

Ennen laiminlyönnistä vain muistutettiin ja pyydettiin jättämään ilmoitus, niputtamatta unohtelijoita heti yhteen verorikollisten kanssa. Kohderyhmä on nyt aivan väärin valittu, kuten viime aikojen Panama-uutisista voidaan päätellä. Sinänsä on verottajalta hätävarjelun liioittelua vaatia tällaisten uhkausten voimalla verovelvollista ilmoittamaan, että mitään ilmoitettavaa ei ole. Yleisen oikeusperiaatteen mukaan ensin tutkitaan, sitten vasta hutkitaan.

Verohallinnon suunnittelijoille ja päättäjille voi suositella asiakaspalvelukurssia – myöskään perustuslain kertaaminen ei olisi haitaksi. Verotoimistojen henkilökunnan arvosteluun vero.fi tarjoaa kyllä auliisti mahdollisuuden, mutta ylemmän hallintoportaan suuntaan annettavalle palautteelle ei löytynyt kanavaa.

Pekka Pihlanto

Turku/Velkua

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20160421 (20160421) o Kotisivu o Webmaster