Uusi Suomi 28.4.2016 11:25 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Onko suurin osa meistä verosuunnittelijoita?

Pekka Pihlanto

Kimmo Sasi väittää, että suurin osa kansalaisista harjoittaa verosuunnittelua (HS 28.4.). Hän antaa esimerkin siitä, miten hän itse täyttää tankin ennen polttoaineveron korotusta. Myös Virosta viinaa kärräävät kansalaiset luetaan samaan joukkoon. Jos näin laveasti asiaa ajatellaan, koko verosuunnittelun käsitteeltä menee pohja pois.

Se on tietysti tarkoituskin. Kun heittää tällaisen sumuverhon keskusteluun, siinä unohtuvat suurituloisten yksityishenkilöiden ja yritysten verokikkailut, jotka usein häilyvät laillisuuden ja laittomuuden rajamailla. Näitä tapauksia ratkotaan monissa tapauksissa tuomioistuimissa ja puolustellaan tekoja korkeapalkkaisten verojuristien avustuksella.

Tähän hämäyksen sillisalaattiin Sasi lisää vielä moitteet niitä suomalaisia kohtaan, jotka paheksuvat muun muassa Viron halpoja alkoholin hintoja, jotka saavat viinarallin pyörimään Virosta Suomeen. Hänen mukaansa ei olisi aihetta paheksua, sillä Suomi sijoittaa Alkon myymälöitä sellaisiin väestökeskuksiin kuin esimerkiksi Kilpisjärvelle, mistä norjalainen saa pullon vodkaa 21,90 eurolla, kun vastaava pullo kotimaassa maksaa 34 euroa.

Sasi on odottanut, että ne jotka tuomitsevat verosuunnittelun ja verokilpailun, nostaisivat valtavan metelin siitä, kuinka Suomi vaarantaa Norjan valtiontalouden epäkorrektilla verokilpailulla. Toisin sanoen, kun tämä "epäkohta" ei aiheuta meteliä, niin turpa tukkoon myös verosuunnittelusta.

Sasin mukaan perussyynä edellä mainittuun toimintaan ovat ihmisoikeuksiin kuuluvat kansalaisten ja yritysten sekä pääomien liikkuvuus. Ainakaan yritysten ja pääomien vapaa liikkuvuus ei muuten ole ihmisoikeus, vaan se perustuu yritystoimintaa koskeviin kansainvälisiin sopimuksiin. Syynä verokikkailuun ja veronkiertoon ei suinkaan ole vapaa liikkuvuus, vaan ihmisten ahneus ja moraalin puute – joissakin tapauksissa myös köyhyys, joka ajaa halvan viinan perään. Nämä ovat kuitenkin yksilötasolla pieniä summia.

Asian ydin on, että tämä ajatus "suurin osa meistä on verosuunnittelijoita" pyrkii jättämään varjoonsa veronkierron ja veropetokset, jotka ovat viime aikoina nousseet valokeilaan erityisesti veroparatiisien yhteydessä. Veroparatiiseihin tulojaan ja omaisuuttaan kätkevät veronkiertäjät jättävät yhteiskunnalle kuuluvat mittavat verot maksamatta ja lisäävät näin lainkuuliaisten kansalaisten verotaakkaa.

Kansallisosakepankin "jälkeläinen" on auliisti antanut suunnitteluapua tähän laittomuuteen. Kovin vapaata on tämä moraalinen liikkuvuus pankissakin.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20160428 (20160428) o Kotisivu o Webmaster