Vakka-Suomen Sanomat 26.5.2016

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
EU nojaa liikaa idealismiin

Euroopan unionin keskeinen ongelma on koko ajan ollut liian tiukka kiinnittyminen sen omiin periaatteisiin, jotka luotiin rauhallisissa olosuhteissa. Pahan päivän mahdollisuutta ei päästetty edes mieleen.

Viimeisin paha ongelma liittyy pakolaistulvaan. Sen perussyyt ovat tietenkin Syyrian sota ja muidenkin lähtömaiden köyhyys sekä niiden kansalaisten vaino. Mutta miksi EU on siihen näin pahasti kompastunut?

EU on pyrkinyt pitämään kiinni äärimmilleen tulkitusta Schengenin sopimuksesta, joka näyttää merkitsevän käytännössä vapaan liikkumisen kylkiäisenä kohdemaiden rajatonta maahanmuuttajien vastaanottovelvollisuutta ja niiden veronmaksajien maksuvelvollisuutta. Vasta kun eräät jäsenmaat ovat lähteneet rajojaan sulkemalla valvomaan omia etujaan, periaatteet ovat alkaneet rakoilla – mikä ei tosin ole ennen näkemätöntä EU:ssa.

EU:n ahdinkoa on pahentanut suurten naapurivaltioiden itsekäs toiminta. Turkki ja Venäjä soveltavat ihmisoikeussäännöksiä kovin valikoivasti. Näillä naapureilla ei ole myöskään mitään epämääräistä "yhteistä etua" ajettavanaan kuten EU:lla. Niinpä ne ovat käännelleet pakolaistulvaa säätelevää hanaa oman mielensä ja etunsa mukaan.

Venäjä tyytyi toistaiseksi vain lievästi osoittamaan, että hana on sen näpeissä. Turkki sen sijaan ulosmittaa kriisillä törkeästi itselleen selvää rahaa sekä muita etuja, ja EU:n on pakkotilanteessa suostuttava kiristykseen.

Tilanne on maahanmuuttokriisissä kulminoitunut omia ja YK:n periaatteita tiukasti noudattaneen EU:n sekä niitä luovasti soveltavien ulkopuolisten valtioiden väliseksi väännöksi. EU-johto on kuitenkin alkanut vähitellen oivaltaa, että röyhkeiden kanssa pelatessaan se ei voi enää soveltaa tiukasti kaikkia hienoja periaatteita, ja niinpä se on joutunut hiukan tinkimään niistä sorvatessaan Turkin kanssa sopimusta Kreikkaan juuttuneiden pakolaisten palauttamisesta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö viittasikin jo tunnetussa puheessaan sopimuksista tinkimisen tarpeeseen.

Periaatteita tiukasti vaalivat tahot eivät vielä asiaa ymmärrä, vaan nostivat odotetusti äläkän niin presidentin puheesta kuin EU:n ja Turkin välille kaavaillusta pakolaissopimuksestakin. Tässä onkin selvästi kysymys tosiasiat tunnustavan realismin ja todellisuudesta irrallisen idealismin välisestä kamppailusta.

Tunnetusti realismilla on taipumus vetää kriisitilanteissa pitempi korsi. Tinkimätön idealismi toimii vain rauhallisissa ja vakiintuneissa olosuhteissa. Vahingot jäisivät pienemmiksi, jos idealismista osattaisiin tinkiä ajoissa – ennen kuin ollaan pakkotilanteessa ja selkä seinää vasten.

Pekka Pihlanto

Turku/Velkua

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20160601 (20160601) o Kotisivu o Webmaster