Uusi Suomi 14.6.2016 17:05 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Politiikkaa tunteella?

Pekka Pihlanto

Viime viikonlopun puoluekokouksista tehtiin näyttäviä uutisia tyyliin: "Alexander Stubb ja Juha Sipilä kyynelehtivät". Myös muiden puoluejohtajien – niin uusien kuin eroavienkin – silmät täyttyivät kyyneleistä.

Hienoa, että suomalaiset miehet osaavat näyttää tunteensa? On väitetty, että kaikki elämämme suuret päätökset perustuvat tunteisiin. Epäilemättä tunne-elementti on aina ihmisen ajattelussa ja kannanotoissa mukana järkiperäisen harkinnan ohella. Kysymys onkin siitä, kumpi pääsee kulloinkin niskan päälle, järki vai tunteet.

Filosofi Lauri Rauhala esitti, että järjen ja tunteiden tuli kummankin olla täysivaltaisia omassa asiassaan. Silloin kun tehdään asiallisia päätöksiä, järkiperäisen tosiasioihin perustuvan harkinnan pitäisi hallita. Kun on kysymys esimerkiksi taide-elämyksestä tai surujuhlasta, tunteet nousevat ja saavat nousta pintaan.

Ihmiset ovat erilaisia tässäkin suhteessa – on tunneihmisiä ja viileitä asiaihmisiä, jotka pystyvät kätkemään tunteensa. Suomalaiseen kulttuuriin on pitkään kuulunut näkemys, että mies ei itke – ainakaan julkisesti. Naisille tämä on sallittua ja sitä ymmärretään paremmin. Asenne lienee vähitellen muuttunut tunteiden ilmaisemista puoltavaan suuntaan. Pidetään esimerkiksi sopivana "tuulettaa", kun on voitto kotona, tai muuten siltä tuntuu.

Puoluekokousten näkyvimmät vaiheet ovat paljolti teatteria, eli on pikemminkin kysymys taiteesta kuin 'tieteestä'. Silti voi herätä epäilys, ovatko nämä itkijämiehet tunnetyyppejä, joilla tunteet nousevat pintaan myös päätöksentekotilanteessa.

Silloin kun päätetään maamme kannalta vakavista ja kauaskantoisista asioista vaikkapa hallituksessa, sen tulisi tietenkin tapahtua viileään harkintaan nojautuen, eikä spontaanisti tunteiden ajamana. Tuntuisi huolestuttavalta, jos valtakunnan hallituksessa sattuisi istumaan samalla kertaa useita tunneihmisiä.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20160614 (20160614) o Kotisivu o Webmaster