Suomen Kuvalehti No 28, 15.7.2016

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Aleksanteri-instituutti on puolueellinen

Mitä ihmettä Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutissa oikein tapahtuu, kyselevät toimittajat Tuomas Pulsa ja Teppo Tiilikainen (SK 27/2016). Artikkelissa ihmetellään, mihin tarvitaan tutkijoita, jotka toistelevat vain Kremlin näkemyksiä.

On valitettavaa, että yliopiston tutkimuslaitos syyllistyy näin vinoutuneeseen näkemykseen tutkimuskohteestaan. Olisiko instituutin nimi osaltaan johtanut sen tulkitsemaan tehtävänsä näin puolueellisesti?

Aleksanteri viittaa yliopiston alkuperäiseen nimeen, joka oli Keisarillinen Aleksanterin-yliopisto Suomessa. Perinteiden kunnioittaminen on joskus paikallaan, mutta tässä tapauksessa lähinnä harkitsematonta.

Pietari Brahe perusti sittemmin Helsinkiin siirretyn kuninkaallisen Turun Akatemian, joten siinä olisi ollut yksi mahdollinen nimeämisperuste, sillä Helsingin yliopisto pitää häntä perustajanaan.

Myös suomalaisten merkkihenkilöiden joukosta olisi varmasti löytynyt instituutille nykyistä osuvampi nimi. Ehkä näin olisi päästy tasapuolisempiin tutkimusasetelmiinkin.

Pekka Pihlanto

Emeritusprofessori Turku

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20160718 (20160718) o Kotisivu o Webmaster