Uusi Suomi 17.7.2016 11:19 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Vapaan liikkuvuuden puolustaminenkin voi olla populismia

Pekka Pihlanto

Mitä populismi oikein on? Esimerkiksi EU- ja muukin eliitti on ottanut termin haukkumasanaksi, jolla leimataan heidän kanssaan eri mieltä olevat "tavalliset juntit". En kiellä tämän nimittelyn mahdollista aiheellisuutta joissakin tapauksissa, mutta pidän yhtä perusteltuna leimata tähän eliittiin kuuluvatkin joskus populisteiksi. Otetaanpa esimerkiksi ihmisten vapaan liikkuvuuden periaate.

Äärimmilleen ja joustamattomasti tulkittuna vapaa liikkuvuus johti tunnetusti täysin hallitsemattomaan maahanmuuttoon EU:n alueelle. Se saatiin jotenkin hallintaan kun EU-maat alkoivat lisätä rajakontrollia ja tiukentaa turvapaikkakriteerejä sekä vähentää muillakin tavoin maiden houkuttelevuutta muuttokohteina. Lisäksi EU solmi Turkin kanssa sopimuksen, joka toistaiseksi tyrehdytti pakolaisvirran Turkista.

Näitä toimenpiteitä tietty osa mielipide-eliitistä on pitänyt arveluttavina, vaikka niiden avulla saatiin EU pelastetuksi – ainakin tilapäisesti – maahanmuuttokaaokselta. Mielekkäiden päätösten vastustaminen ja kritisointi täyttävät mielestäni populismin tunnusmerkit. Vedotaan tavalliseen, rauhaa rakastavaan kansaan korostamalla ihmisoikeuksia. Valtaosa ihmisistä haluaa kannattaa hyvää asiaa sen kummemmin miettimättä, varsinkin kun viesti tulee arvovaltaisena pidetyltä taholta.

Populismiin liittyvällä yksipuolisuudella ja osatotuuksia viljelemällä jätetään kuitenkin tällöin kertomatta asian toinen puoli. Myös EU-kansalaisilla, veronmaksajilla, on ihmisoikeudet. Ei ole oikein, että heidät pannaan hallitsemattoman kansainvaelluksen maksajiksi ja sen aiheuttaman kaaoksen muiden seurausten kärsijöiksi.

Ihmisoikeuksista puheen olleen, tiedetään, että pakolaisvirtaan sisältyy huomattava osuus sellaisia, jotka eivät ole suojelun tarpeessa. He ovat elintasopakolaisia, kuten heitä luonnehdittiin, ennen kuin eliitti kielsi sanan käytön.

Populismi on siis näkökulmasta riippuva asia. Ne, jotka sanaa ahkerimmin viljelevät, saattavat hyvinkin kuulua itse asiassa siihen "samaan sakkiin", jota he syvästi halveksivat. Tuleepa hakematta mieleen vanha sanonta kivien heittelystä ja lasitalosta.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20160717 (20160717) o Kotisivu o Webmaster