Uusi Suomi 23.7.2016 21:25 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Missä on trumppien suosion salaisuus?

Pekka Pihlanto

Presidenttiehdokas Donald Trumpin kannatus alkaa olla jo tasoissa Hillary Clintonin kanssa. Mistä tällaisen rääväsuun kannatus kumpuaa? Onko ajassamme jotakin erityistä? Tosin esimerkkejä poliittisesti voitokkaista populistisista rakkikoirista löytyy historiastakin, Hitler etunenässä, mutta silti Trumpin menestys ihmetyttää.

Näyttää siltä, että tyhmyys tiivistyy Trumpin tapaisten populistien taakse. Hän vetoaa kansaan yksinkertaisin ja sellaisina valheellisin perustein. Nykyisessä pinnallisessa tiedotusvälineiden ja sosiaalisen median leimamassa maailmassa ei jakseta syventyä monimutkaiseen todellisuuteen. Sen sijaan uskotaan halpojen ja iskevien väitteiden maalailemaan toivekuvaan. Eletään hetkessä, ajattelematta huomispäivää. Kriittinen ajattelutapa on heille tuntematon. Juuri sellaisessa ilmapiirissä kasvaneet ovat helppoa riistaa trumpeille.

Samaan ansaan menivät brexitin puolesta äänestäneet. Heille alkoi valjeta äänestyksen jälkeen, että todellisuus ei olekaan niin yksinkertainen kuin väitettiin. Jos Trump voittaa, käy todennäköisesti samalla tavalla. Köyhä ja oppimaton osa äänestäjäkunnasta alkanee tajuta, että ei miljonääri-Trump heidän ja heidän ymmärtämänsä Amerikan asiaa aja. Trumpin Amerikka on oman edun tavoittelijoiden Amerikka.

Surkuhupaista on, että ulkomaalaisia vastustavan Trumpin sukujuuret ovat Saksassa – samassa maaperässä, josta natsismi kumpusi, ja hänen vaimonsa on Euroopasta. Hitlerkin vihasi juutalaisia, vaikka hänen suvussaan oli juutalaisverta.

Tietysti Clintonin voitto on vielä mahdollinen, mutta miten hyvin naisehdokas voi lopulta pärjätä sovinistisessa Amerikassa, on avoin kysymys. Ne ihmiset, joita Clintonin humaanimpi politiikka hyödyttäisi - ja Trumpin voitto vahingoittaisi – eivät ole innokkaita menemään uurnille. Tuskin siinä ryhmässä politiikkaa juurikaan seurataan.

Täytyy vain lopuksi todeta, kuten matematiikan opettajamme Porin lyseossa, että ei tyhmyydelle mittään voi. On ikävää, että Trumpin tapaisen öykkärin voitosta kärsivät myös muun muassa eurooppalaiset, joilla ei ole näissä vaaleissa äänioikeutta.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20160723 (20160723) o Kotisivu o Webmaster