Uusi Suomi 16.9.2016 10:17 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Pekka ja Pätkä rasisteina?

Pekka Pihlanto

TV1 lähetti Pekka ja Pätkä sarjan viimeisen tekeleen "Pekka ja Pätkä neekereinä". Tämä herätti iltapäivälehden sensaatiolööpin mukaan "someraivon".

Keskustelua varmasti syntyi elokuvan sopivuudesta nykypäivään, mutta jos media kuvittelikin olevansa oikealla asialla, se tuli samalla syyllistyneeksi ilmiöllä mässäilyyn ja sen paisutteluun. Perusmotiivina tässä on tietenkin levikin ja tulojen lisääminen. Jaloja tavoitteita osakkeenomistajien näkökulmasta.

Kyseinen filmi ei ole mikään elokuvataiteen helmi sen enempää kuin muutkaan vastaavat tuotteet. Ne ovat kuitenkin aikakautensa edustajia ja osa suomalaista elokuvakulttuuria. Ne on vain ymmärrettävä – kuten esimerkiksi museoesineet ja historialliset ilmiöt – oman aikansa kontekstissa.

Vai pitäisikö "someraivoavien" mielestä esimerkiksi museoiden ja historiankirjojen tarjontaa lähteä seulomaan kriittisellä silmällä siltä varalta, että sieltä löytyisi jotakin jotakuta loukkaavaa? Kirjoja on ennenkin poltettu ja kuvia tuhottu – hyvin ikävin seurauksin.

Kyseisessä elokuvassa ei itse asiassa lainkaan pilkata mustaihoisia, vaan nämä kenkävoiteella sivellyt taiteilijat ovat suorastaan filmin sankareita. Sen sijaan elokuva pilkkaa kotimaista yleisöä ja yökerhon omistajaa (Pentti Viljasta), jotka ihastuvat ylenmääräisesti "ulkomaalaisista taiteilijoista".

Pilkka kohdistuu siis erityisesti suomalaisten silloin niin näkyvään ulkomaalaisten ja erityisesti eksoottisten ihmisten ihailuun. Ja ehkä myös ivaillaan suomalaisten kielitaidon puutetta: yökerhon johtajan taidot rajoittuvat "Holirei" -sanan toisteluun. Rasismista ei tässä siis ollut lainkaan kysymys.

Tämän päivän kritiikki elokuvaa kohtaan onkin jälkikäteen konstruoitua ja tarkoitushakuista. Huomio on haluttu kiinnittää lähinnä yhteen nykyisin kiellettyyn sanaan. Elokuvan tekoaikana termi ei ollut mitenkään arvoväritteinen. Nykyisin sitä pidetään loukkaavana, ja selvää on, että se ei ole enää korrekti.

Suomalaisia on viime aikoina moitittu kovasti rasismista, mutta ainakin noina aikoina ja vielä paljon myöhemminkin meillä todellakin arvostettiin suuresti erirotuisia ihmisiä. Jokainen esimerkiksi Porin Jazzeilla käynyt tietää, että mustat muusikot olivat ja ovat juhlittuja sekä palvottujakin sankareita.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20160916 (20160916) o Kotisivu o Webmaster